Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Επιδοτήσεις έως 50% για ενεργειακή θωράκιση

Νομοθετική ρύθμιση για να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις για εξοικονόμηση ενέργειας που θα ενταχθούν στο Δ’ ΚΠΣ θα υλοποιηθούν ακόμη και αν δεν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των συνιδιοκτητών στις πολυκατοικίες ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα επιδότησης ιδιωτών για ενεργειακή «θωράκιση» των κτιρίων θα προκηρυχθεί πολύ σύντομα (ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα) και θα ενισχύει με ποσοστά που αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 30% και 50% τις δαπάνες για μόνωση των τοίχων και της ταράτσας, τοποθέτηση κουφωμάτων με διπλά τζάμια, αντικατάσταση των παλιών καυστήρων με νέους, χαμηλότερης κατανάλωσης και υψηλότερου βαθμού απόδοσης, κ.ά. Το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη, αλλά περιλαμβάνεται και στο «πακέτο» στήριξης της οικοδομής που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Παπαθανασίου.

Ορισμένες από τις επενδύσεις ,


όπως η μόνωση, θα είναι υποχρεωτικές για όσους θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, άλλες θα είναι προαιρετικές. Η πιθανότητα όμως να «κολλήσουν» τα έργα σε άρνηση ή αδυναμία ορισμένων εκ των συνιδιοκτητών να συμμετάσχουν στις δαπάνες οδηγεί το υπουργείο σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα διασφαλίζεται η εκτέλεση των εργασιών ακόμη και αν δεν συμφωνούν όλοι οι συνιδιοκτήτες. Θα επιδιωχθεί επίσης δραστική απλοποίηση και μείωση του κόστους των διαδικασιών αδειοδότησης για τα έργα, με απαλλαγή από την υποχρέωση λήψης οικοδομικής άδειας ή ακόμη και κατάργηση των δημοτικών τελών κατάληψης πεζοδρομίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές στο πρόγραμμα θα μπορούν να ενταχθούν κτίρια που χτίστηκαν πριν από το 1980, οπότε άλλαξε ο κανονισμός θερμομόνωσης, ενώ επανεξετάζονται και μάλλον εγκαταλείπονται τα εισοδηματικά κριτήρια που είχαν προταθεί αρχικά, προκειμένου να ενισχυθούν χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

Ο γ.γ. Ανάπτυξης κ. Κ. Μουσουρούλης είχε το προηγούμενο διάστημα συναντήσεις με εκπροσώπους των κλάδων της οικοδομής που θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή του προγράμματος, με αντικείμενο το κόστος των εργασιών.

Συμφωνήθηκε ότι θα μπει πλαφόν στις δαπάνες για κάθε εργασία (π.χ. 30-50 ευρώ/τ.μ. για τις μονώσεις, γύρω στα 200 ευρώ/τ.μ. για τα διπλά τζάμια κλπ.), ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο υπερτιμολογήσεων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com