Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Μεγάλες αλλαγές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό

Με την υλοποίηση του ELENXIS, οι ελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις με τη συνδρομή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών
Θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές στον φοροελεγκτικό μηχανισμό (Ελεγκτικά Κέντρα, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων και εφορίες) προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ. Μπέζας, μιλώντας χθες σε ενημερωτική ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων στη Θεσσαλονίκη.


Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι οι αλλαγές έχουν στόχο να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα του νέου τρόπου εργασίας των υπηρεσιών μετά την εισαγωγή του νέου πληροφοριακού συστήματος ELENXIS το οποίο θα λειτουργεί πλήρως μέσα στο 2010 και θα δίνει τη δυνατότητα στους ελεγκτές να διενεργούν αντικειμενικούς φορολογικούς ελέγχους μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Ελεγχοι παντού
Με την υλοποίηση του ELENXIS, οι ελεγκτές θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και με τη συνδρομή φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών θα έχουν τη δυνατότητα, με τη συνδρομή των στοιχείων της Γ.Γ.Π.Σ., να ολοκληρώνουν άμεσα τους ελέγχους. Ουσιαστικά με το νέο σύστημα θα καλύπτεται πλήρως ο ελεγκτικός κύκλος, δηλαδή:

Η σχεδίαση και η διενέργεια στοχευμένων ελέγχων, η αποτελεσματική διαχείριση των ελέγχων, η αποτίμηση των αποτελεσμάτων τους.

Για την επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι αρκετοί φορολογούμενοι ταλαιπωρούνται αλλά, όπως είπε, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το Ε9 δεν είχε σχεδιαστεί για τον υπολογισμό φορολογητέας ύλης και επομένως ήταν πάρα πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η θέση όλων των ακινήτων και η αξία των σχετικών εμπραγμάτων δικαιωμάτων.

Στα 7.000.000 έντυπα Ε9 που υπέβαλαν τα φυσικά πρόσωπα κατά τα έτη 2005 - 2008 διαπιστώθηκαν σημαντικά λάθη που καθιστούν αδύνατη τη δημιουργία αξιόπιστης εικόνας της περιουσιακής τους κατάστασης και δεν επιτρέπουν τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ.

Επισήμανε δε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε σύντομο διάστημα, δημιούργησε την απαραίτητη ηλεκτρονική υποδομή για τη διόρθωση των λαθών από τους πολίτες χωρίς να απαιτείται επανυποβολή του Ε9 στις Δ.Ο.Υ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com