Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Debate: Τρίτη θεματική ενότητα - Κοινωνική πολιτική και εργασιακά ζητήματα

«Δώδεκα ασφαλιστικά ταμεία βρίσκονται στο κόκκινο. Με ποιο τρόπο θα λύνατε αυτό πρόβλημα;», ρωτήθηκε η κ. Παπαρήγα. «Δεν μπορούμε να παραπέμψουμε το ζήτημα αυτό στο σοσιαλισμό. Έχουμε καταθέσεις προτάσεις στη Βουλή… Πρέπει να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία. Σε συνθήκες κρίσης οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευθούν… Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για να θυσιαστούν για τα ασφαλιστικά ταμεία».


Στη συνέχεια της ετέθη η εξής διευκρινιστική ερώτηση: «Πώς θα συμβάλετε σε άλλη κοινωνική πολιτική στην πράξη;». «Δεν δεχόμαστε ότι το κράτος δεν έχει χρήματα… Να πληρώσει η πλουτοκρατία», απάντησε η κ. Παπαρήγα.

Ερώτηση στον κ. Αλαβάνο: «Προτείνετε βασικό μισθό 1.300 ευρώ. Με δεδομένη την οικονομική κρίση, θα περίμενε κανείς οι θέσεις να έχουν απήχηση. Γιατί πιστεύετε ότι δεν πείθετε τους πολίτες;».

Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε εκρηκτικό το πεδίο στην κοινωνική πολιτική: «Μιλάμε για νέα γενιά που ζουν ως ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι αν δεν είναι στην ανεργία… Η αξιοπιστία μας είναι ότι προτείνουμε τρόπους αντιμετώπισης».

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την ευρωπαϊκή του ταυτότητα ο κ. Αλαβάνος δήλωσε: «Είμαστε μια συμμαχία διαφορετικών δυνάμεων με ένα κοινό πρόγραμμα. Το κοινό πρόγραμμά μας λέει παρεμβάσεις στην ΕΕ… Σας ρωτώ κ. πρωθυπουργέ, γιατί η ΕΕ στηρίζει τις τράπεζες και δεν στηρίζει το δανεισμό χωρών - μελών όπως η Ελλάδα;»

Ο κ. Καρατζαφέρης, σε ερώτηση για τους οικονομικούς μετανάστες απάντησε μεταξύ άλλων τα εξής: «Εχουμε προτείνει να φτιαχτεί ομάδα τσιγγάνων αστυνομικών… Το θέμα των μεταναστών είναι τεράστιο στην Ελλάδα. Έχουμε 2 εκατομμύρια μετανάστες. Είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο πρέπει να συζητήσουμε. Καλώ τον πολιτικό κόσμο να πάρουμε αποφάσεις όλοι μαζί για το θέμα».

Kληθείς να σχολιάσει το περιστατικό με το Κοράνι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. είπε τα εξής: «Θέλουμε την ειρήνη. Θέλουμε να κοιμόμαστε όπως κάποτε με ανοιχτά παράθυρα».

Σε ερώτηση για τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, ο Πρωθυπουργός απάντησε: «Το Δημόσιο σε κάποιες περιπτώσεις καθυστερεί όντως τις πληρωμές. Τα χρήματα όμως αυτά δεν χάνονται… Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί σε συνθήκες κρίσης να στηρίξει τους ασθενέστερους… Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία χρειάζεται συνέχεια των μεταρρυθμίσεων, όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

»Eίναι προφανές ότι το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας έχει αυξηθεί σημαντικά. Είμαστε στο 78% του κοινοτικού μέσου όρου».

Σε ερώτηση για του σουηδικό μοντέλο και φορολογικά θέματα κλήθηκε να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεσμεύτηκε για ένα κοινωνικό κράτος. «Είναι θέμα αναπτυξιακής προοπτικής. Εχει ανοίξει η ψαλίδα της ανισότητας στη χώρα μας, αυτό είναι η βαρβαρότητα… Θα χτυπήσω τις αντιλήψεις γιατί δεν χρωστάω σε κανένα… Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το κοινωνικό κράτος. Δεσμεύομαι για δίκαιη αναδιανομή του πλούτου».
 
website counter
friend finderplentyoffish.com