Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

πακέτο μέτρων

Το πρώτο πακέτο μέτρων (όχι όμως και το πρώτο της χρονιάς, καθώς έχουν προηγηθεί η μηδενική εισοδηματική πολιτική, η έκτακτη εισφορά κ.λπ.) αφορά την αύξηση ή την επιβολή νέων τελών ή φόρων που θα πληρώνουμε


Το έτερο πακέτο έρχεται τον Οκτώβριο με τον προϋπολογισμό του 2010 και θα συμπεριλαμβάνει διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα. περιλαμβάνει από αυξήσεις των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων (σ.σ. ενδεχομένως και να μην ισχύσουν οι μειώσεις έως και πέντε μονάδες της περιόδου 2010 -2014), αύξηση των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα και ποτά, κατάργηση των φοροαπαλλαγών, φορολόγηση των αυτοτελώς ή απαλλασσομένων εισοδημάτων με βάση τη φορολογική κλίμακα κ.λπ.

Το εν ισχύι πλέον πακέτο μέτρων, που ανακοινώθηκε περιλαμβάνει:

1 Επιβάρυνση με 0,06 ευρώ για κάθε λίτρο βενζίνης, καθώς αυξάνει στα 410 ευρώ από 359 ευρώ ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ανά χιλιόλιτρο, που θα αποφέρει περί τα 200 εκατ. ευρώ ή 320 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

2 Από τον Ιούλιο (με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως) αυξάνει το τέλος κινητής τηλεφωνίας για τους συνδρομητές ανάλογα με τη χρήση και κλιμακώνεται από 12% έως 20% έναντι 10 ευρώ σήμερα. Υπολογίζεται ότι η επιβάρυνση ξεπερνάει ακόμα και το 50% για υψηλούς λογαριασμούς, ενώ για ένα μέσο λογαριασμό 50 ευρώ φτάνει στο 33%. Επιβάλλεται και τέλος 12% στα καρτοκινητά. Συνολικά αναμένουν να εισπράξουν 140 εκατ. ευρώ φέτος ή 310 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ημιυπαίθριες αυταπάτες

3 Τακτοποιούνται πάνω από 1 εκατ. ημιυπαίθριοι χώροι, με στόχο να μαζέψουν έσοδα 1,15 δισ. ευρώ. Μόνο που είναι αμφίβολα, καθώς ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πόσοι θα ανταποκριθούν (σ.σ. περιορισμένη ανταπόκριση υπήρξε και στις περιβόητες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων και της περαίωσης).

4 Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος 150 έως 650 ευρώ από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, που θα πληρωθεί στο τελευταίο δίμηνο του έτους μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Αναμένει έσοδα 80 εκατ. ευρώ. Παραμένουν οι εξαιρέσεις για τα υβριδικά και τα αναπηρικά οχήματα.

5 Επιβάλλει ετήσιο κλιμακωτό (αναλόγως μήκους και κατηγορίας, μηχανοκίνητο ή ιστιοφόρο) τέλος κυκλοφορίας σε σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και ιστιοπλοϊκά άνω των 15 μέτρων, που ελλιμενίζονται σε ελληνικούς λιμένες και ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις. Επιβάλλεται από 1.1.2009 και θα πληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους, καθώς πρέπει να προηγηθεί η καταγραφή τους.

6 Επιβολή εφάπαξ έκτακτης εισφοράς σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τα τέλη κυκλοφορίας. Επίσης ισχύει από φέτος και θα πληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Και από τους δύο φόρους στα σκάφη αναψυχής περιμένουν 70 εκατ. ευρώ.

7 Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα κέρδη των τυχερών λαχείων, λαχειοφόρων ομολογιών, αγορών και παιχνιδιών, αυξάνει στο 10% από 5% ο φόρος στα κέρδη από στοιχήματα, επιβολή φόρου 20% και σε μη χρηματικές παροχές για συμμετέχοντες σε ραδιοφωνικούς ή τηλεοπτικούς και παρεμφερείς διαγωνισμούς και επιβολή φόρου 10% επί αδιάθετων ποσών και αμοιβαίων ιπποδρομιακών στοιχημάτων. Αναμένουν έσοδα 180 εκατ. ευρώ ή 350 εκατ. σε ετήσια βάση.

Επαναφέρουν δικηγορικές δαπάνες

Διευρύνουν την έκπτωση της δαπάνης από γιατρούς, καθώς θα εκπίπτει πλέον από το φορολογητέο εισόδημα και όχι από το φόρο όπως συμβαίνει σήμερα. Επαναφέρουν και την έκπτωση της δαπάνης από δικηγόρους, επίσης από το φορολογητέο εισόδημα. Ισχύουν από 1.1.2009, δηλαδή για δηλώσεις άνοιξης 2010.

Παράλληλα θεσμοθετούν και άλλα «7» θεσμικά μέτρα, που αφορούν τον περιορισμό των δαπανών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως η υιοθέτηση του νέου συστήματος διακίνησης φαρμάκων (εξοικονόμηση 2 δισ. ευρώ), αυτοματοποιημένη έκδοση και διακίνηση τιμολογίων με έλεγχο εγκυρότητας ΑΦΜ κ.λπ., νέα σειρά διασταυρώσεων φορολογικών στοιχείων, εντατικοποίηση ελέγχων Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, εκσυγχρονισμό φορολογικής νομοθεσίας για εγχώριες εταιρείες συνδεδεμένες με αλλοδαπές, νέες ρυθμίσεις για αγορά πετρελαιοειδών (όπως ταμειακές μηχανές), καθώς και περιορισμό κατά 120 εκατ. ευρώ της Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας.
Απαλλαγή ναυτιλιακών

Με άλλες τροπολογίες που κατατέθηκαν χθες στη Βουλή προβλέπεται:

1. Επαναφορά απαλλαγής ναυτιλιακών εταιρειών από φόρο στη συγκέντρωση κεφαλαίων από 25 Ιουνίου 2009. Αφορά αλλοδαπές που έχουν εγκατασταθεί ή εγκαθιστούν γραφεία ή υποκαταστήματα στην Ελλάδα, αλλοδαπές πλοιοκτήτριες και ειδικές ναυτιλιακές που συνιστώνται βάσει όρου 16 εγκριτικών πράξεων νηολόγησης.

2. Απαλλαγή από φόρο εισοδήματος των κερδών που αποκτούν από 1/7/2009 φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις από διάθεση στη ΔΕΗ ή άλλο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά μέχει 10 KW.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com