Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Προσφυγή στο ΣτΕ για τις παραλίες

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, όσον αφορά την υπουργική απόφαση με την οποία η κυβέρνηση ανάβει πράσινο φως για να παραχωρηθούν οι παραλίες ανεξέλεγκτα σε δήμους και σε τρίτους επιχειρηματίες για εκμετάλλευση.


Γι' αυτόν τον λόγο ο ΔΣΑ προσέφυγε χθες στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να πετύχει την ακύρωση της υπουργικής απόφασης που όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη συνταγματική προστασία του ευαίσθητου οικοσυστήματος των ακτών, αλλά και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών (λουομένων) στις κοινόχρηστες παραλίες.

Στην προσφυγή του ΔΣΑ, που υπογράφει ο πρόεδρός του Χ. Παξινός, υπογραμμίζεται ότι η υπουργική απόφαση των υφυπουργών Εσωτερικών και Οικονομίας (που εκδόθηκε τον Απρίλιο) προβλέπει την απευθείας παραχώρηση στους ΟΤΑ της χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης μεγάλων λιμνών και πλεύσιμων ποταμών.

Ετσι, ενώ οι αιγιαλοί και οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστα πράγματα εκτός συναλλαγής, στην πράξη η υπουργική απόφαση τους αντιμετωπίζει ως αντικείμενο οικονομικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Δημόσιο και στους επιχειρηματίες, οι οποίοι, εκμεταλλευόμενοι και οι δύο ένα αγαθό, αποσκοπούν στο κέρδος στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης με διαδικασίες που απέχουν από κάθε έννοια βιώσιμης ανάπτυξης. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com