Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Προς δανεισμό οδεύει και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)

Μετά το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και το ΙΚΑ, που αναγκάζονται να συνάψουν δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου για να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες», την ίδια οδό φαίνεται ότι ακολουθεί και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)


Η εφημερίδα Το Βήμα σημειώνει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η συνδικαλιστική ηγεσία των εμπόρων, των βιοτεχνών και των ελεύθερων επαγγελματιών, το Ταμείο τους παρουσιάζει έλλειμμα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ τον μήνα και χρειάζεται να προσφύγει σε δάνεια προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα την καταβολή των συντάξεων και των άλλων παροχών στους ασφαλισμένους.

Η κατάσταση του Ταμείου (πρώην ΤΕΒΕ) επιδεινώθηκε με τη συγχώνευση του ΤΑΕ και του Ταμείου Αυτοκινητιστών (ΤΣΑ), αλλά και λόγω της οικονομικής κρίσης αφού πολλοί επαγγελματίες δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης Φ.Πετραλιά ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ.Ασημακόπουλος, «θέσαμε στην υπουργό και επιμείναμε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τις λύσεις σε ό,τι αφορά το μεγάλο θέμα της διαδοχικής ασφάλισης, ενώ επισημάναμε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ότι θα πρέπει να επιλυθεί το μεγάλο θέμα, το οικονομικό, και να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση του ΟΑΕΕ. Αυτό θα γίνει αν η κυβέρνηση αποφασίσει επιτέλους να δεσμεύσει συγκεκριμένους φόρους που θα πηγαίνουν σε αυτό το Ταμείο, το δεύτερο μεγάλο Ταμείο της χώρας, το Ταμείο του ΟΑΕΕ».

Από την πλευρά της η υπουργός Απασχόλησης υποσχέθηκε την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών του Ταμείου μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, ωστόσο και η ίδια συναντά δυσκολίες στο υπουργείο Οικονομίας το οποίο επικαλείται την κακή δημοσιονομική κατάσταση για την επίλυση του προβλήματος που εξελίσσεται σε «χρόνια» κατάσταση.

Όσον αφορά το ΙΚΑ, εντός των ημερών πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των δαπανών και τον λειτουργικό διαχωρισμό του κλάδου υγείας από τις συντάξεις.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com