Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

«Βάση για τα ΒΑΕ η λίστα Μπεχράκη»

Εν μέσω αντιδράσεων για τις κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, η υπουργός Απασχόλησης δήλωσε στη ΝΕΤ ότι η σχετική λίστα θα είναι έτοιμη τον Αύγουστο. Τάχθηκε κατά της κατηγοριοποίησης της βαρύτητας, απέκλεισε το ενδεχόμενο δανεισμού του ΙΚΑ, τόνισε ότι οι συντάξεις είναι εγγυημένες από το Κράτος και χαρακτήρισε επαρκή τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.


Η κυρία Πετραλιά τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία λήψης της τελικής απόφασης για τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών, η οποία θα καταρτιστεί με βάση το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη.

"Αυτή θα γίνεται με κοινή υπουργική απόφαση, γιατί έτσι επιβάλλει η κοινή λογική" είπε η υπουργός, προσθέτοντας ότι η επεξεργασία της γίνεται από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Χαρακτήρισε ξεπερασμένη την υπάρχουσα, η οποία φτιάχτηκε το 1961 και είπε ότι πρέπει να βγουν αρκετά επαγγέλματα, αλλά και να προστεθούν νέα, όπως οι "εναερίτες της ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι στην Ψυττάλεια".

Αντέκρουσε τις αιτιάσεις περί αντισυνταγματικότητας της διάταξης, λέγοντας ότι δεν θα έφερνε στη βουλή μια ρύθμιση που δεν θα την είχε ελέγξει εξονυχιστικά. Η συζήτηση της σχετικής τροπολογίας θα συζητηθεί εντός της εβδομάδας στο Κοινοβούλιο.

Παράλληλα τάχθηκε κατά της κατηγιοροποίησης της βαρύτητας των επαγγελμάτων λόγω επικινδυνότητας, τονίζοντας ότι η λίστα θα είναι απολύτως τεκμηριωμένη.

Για το θέμα των χρεών των ταμείων η υπουργός είπε ότι το πρώτο τρίμηνο υπήρξε αύξηση των εισφορών στο ΙΚΑ, στο οποίο, όμως, καταγράφηκε υστέρηση εσόδων το επόμενο διάστημα.

Η κυρία Πετραλιά τόνισε ότι "δεν υφίσταται θέμα δανεισμού του ΙΚΑ, ούτε του ΟΑΕΕ" και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δίνει το 1% του ΑΕΠ που προβλέπει ο νόμος κάθε χρόνο και επιπλέον 170 εκατ. ευρώ από τα "βερεσέδια", όπως είπε, για τα χρέη του Δημοσίου έως το 2002. "Αυτά είναι αμαρτίες του παρελθόντος" δήλωσε.

Η υπουργός διέψευσε το ενδεχόμενο να μην υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή των συντάξεων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: "Οι συντάξεις είναι απολύτως εγγυημένες από το Κράτος".

Ως προς τα έσοδα για τα ταμεία είπε ότι υπάρχει και η δυνατότητα έκδοσης ομολόγων, ενώ συγκεκριμένα για το ΙΚΑ σημείωσε ότι έχουν ήδη αποσταλεί 90.000 εξώδικα σε επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση χρεών και δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους.

Επίσης, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, λέγοντας ότι αυτή που έγινε πέρσι είναι "υπεραρκετή". "Δεν θα γίνουν άλλες τομές και αλλαγές, τώρα αποδίδει η μεταρρύθμιση" δήλωσε.

Για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης είπε ότι γίνεται μια σκληρή διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για ανευθυνότητα στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. "Ηθικά η απόφασή τους αποτελεί ύβρι προς τον ελληνικό λαό" υπογράμμισε η υπουργός, η οποία τάχθηκε κατά των πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com