Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Ετοιμη για πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο η κυβέρνηση

O σχεδιασμός του Μαξίμου κινείται εμφανώς σε εκλογικούς ρυθμούς και τακτικές άμεσης απόδοσης, καθώς ο πρωθυπουργός δείχνει ότι το μόνο που περιμένει, για να πάρει την οριστική του απόφαση, είναι οι δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου και το πόσο θα αποδώσουν τόσο τα μέτρα που τώρα ανακοινώνονται όσο και η σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ για το θέμα της προεδρικής εκλογής.


στο πλαίσιο των θερινών εξαγγελιών, η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε την εισήγηση του Πρ. Παυλόπουλου για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσω του προγράμματος «Θησέας», με κοινοτικά κονδύλια, ώστε την περίοδο 2010- 2014 να ξεκινήσει η υλοποίηση «μιας νέας γενιάς έργων τοπικής εμβέλειας», με στόχο όπως τονίστηκε «την τόνωση της αγοράς και της απασχόλησης».

Δηλώσεις
Χαρακτηριστικές του κλίματος που επικρατεί ακόμη και στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια ήταν οι χθεσινές πολύ προσεκτικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, όταν ρωτήθηκε αν είναι προεκλογικού χαρακτήρα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

«Ο,τι και να παρουσιάσουμε, είτε είναι ευχάριστο, είτε είναι δυσάρεστο, βρίσκεται κάποιος να κάνει μια κριτική Στην πρώτη περίπτωση λένε ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και στη δεύτερη ότι είμαστε δήθεν ανάλγητοι», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι έχουμε το πρόγραμμά μας και προχωρούμε όπως επιτάσσουν οι περιστάσεις».

Με βάση αυτά τα δεδομένα στον σχεδιασμό του Μαξίμου προβλέπεται να συνεχιστούν οι επιθέσεις στο ΠΑΣΟΚ, με στόχο η απόφαση προκήρυξης εκλογών να χρεωθεί αποκλειστικά στην τακτική του και με το επιχείρημα ότι «έχει αποφασίσει να σύρει τη χώρα σε μία μακρόχρονη και καταστροφική προεκλογική περίοδο».

Υπέρ της διενέργειας εκλογών τον Οκτώβριο τάχθηκε και ο Αδάμ Ρεγκούζας τονίζοντας: «Δεν αποκλείω τίποτα. Η εκλογολογία βλάπτει την οικονομία. Δεν μπορεί να συνεχίζεται και να ακυρώνεται κάθε τι. Αν ήμουν στη θέση του κ. Καραμανλή και για να αποφευχθούν τα χειρότερα, θα ξεκίναγα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας νωρίτερα».

Παραδοχή
Τον σχεδιασμό αυτό της κυβέρνησης παραδέχθηκε σε χθεσινή του συνέντευξη ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ Μαξ. Χαρακόπουλος τονίζοντας πως «το δίλημμα (σ.σ. της προκήρυξης εκλογών το φθινόπωρο) είναι υπαρκτό». Θα εθελοτυφλούσαμε, πρόσθεσε «αν δεν το βλέπαμε εκ των πραγμάτων, όταν υπάρχει αυτό το ζήτημα».

Αν τελικά ο πρωθυπουργός αποφασίσει την προκήρυξη εκλογών, η κρατούσα - εντός της κυβέρνησης- άποψη είναι ότι «δεν υπάρχει και λόγος ανασχηματισμού», καθώς, όπως τονίζουν, «δεν μπορεί ένα νέο σχήμα να έχει διάρκεια ζωής σαράντα ημερών».

Σε μια τέτοια εξέλιξη, όμως, και αν ο πρωθυπουργός δεν αναλάβει τις πολυπόθητες πρωτοβουλίες, εκτιμάται ότι θα προκαλέσει -αμέσως μετά τη ΔΕΘ- κύμα εσωκομματικής κριτικής και αμφισβήτησης, με απρόβλεπτα αποτελέσματα, κυρίως αν αυτό «φουντώσει»- όπως και αναμένεται- κατά μεσοίς της προεκλογικής περιόδου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com