Πέμπτη 30 Ιουλίου 2009

Υπερψήφιση επί των άρθρων του ν/σ περί έκτακτης εισφοράς

Η αντιπαράθεση για την επιβολή ειδικού φόρου και έκτακτης εισφοράς και στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, όπως επίσης και για την συμμετοχή ιδιωτών δικηγόρων στις αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ξεχώρισε κατά την επί των άρθρων συζήτηση και ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Άλλες διατάξεις που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των βουλευτών,


υπήρξε η έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των αποδείξεων παροχών υπηρεσιών από ιδιώτες ιατρούς και δικηγόρους, η δυνατότητα του υπουργού Οικονομικών να διαθέσει ποσόν μέχρι 300.000 ευρώ για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών τοπικών συλλόγων και η δυνατότητα του ΟΑΕΔ να χρηματοδοτεί θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα - πρόταση που είχε καταθέσει ως τροπολογία πρόσφατα, ο γ.γ. της ΚΟ της ΝΔ, Γιάννης Τραγάκης.

Σε συνέχεια της χθεσινής αντιπαράθεσης, το ΠΑΣΟΚ επανήλθε σήμερα, δια του Α. Μακρυπίδη και του Χρ. Παπουτσή, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αδιαφόρησε επί έξι χρόνια προκειμένου να υπάρξει σαφής διαφοροποίηση των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής από τα επαγγελματικά - και σήμερα έρχεται με μια «λαϊκιστική» ρύθμιση, χωρίς σχέδιο για τις συνέπειές της, να επιβάλλει τον φόρο και την έκτακτη εισφορά, πλήττοντας επί της ουσίας την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επαγγελματικών σκαφών σε σχέση με τα αντίστοιχα της Τουρκίας, ή της Κροατίας.

«Εγώ έχω πει ότι οι σοσιαλιστές έχουν μια αδυναμία και στα σκάφη και στα μεγάλα αυτοκίνητα και το επιβεβαίωσαν» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου. «Είναι διαχρονική αυτή η αδυναμία και η επιμονή να προστατεύουν αυτούς οι οποίοι κινούνται δήθεν κρυβόμενοι πίσω από το νόμο, αλλά στην ουσία φοροδιαφεύγοντες, διότι αυτή είναι η αλήθεια» συμπλήρωσε.

«Εμείς επιμένουμε και λέμε να φορολογηθούν τα σκάφη αναψυχής και να διπλασιαστεί, αν θέλετε, ο φόρος για τους ιδιοκτήτες τους - αλλά όχι για τους επαγγελματίες, τους οποίους έχετε γονατίσει έτσι κι αλλιώς» ανταπάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Παπουτσής.

«Με το υπάρχον νομικό καθεστώς, αυτοί που εμφανίζονται ως επαγγελματίες, δεν είναι» επανήλθε ο κος Παπαθανασίου. «Έχεις χρήματα, έχεις σκάφος; Πλήρωνε και μπράβο σου. Όμως, έχεις χρήματα και το εμφανίζεις ως επαγγελματικό, κοροϊδεύουν οι πάντες; Ε, αυτό κάποτε τελειώνει και τώρα τελειώνει» συμπλήρωσε.

Το ΚΚΕ, δήλωσε «παρών» στα συγκεκριμένα άρθρα, υποστηρίζοντας το μέτρο της φορολόγησης, αλλά θεωρώντας πως θα έπρεπε να είναι πολύ αυστηρότερο. «Η κυβέρνηση βάζει τον Έλληνα εφοπλιστή, που έχει στην κατοχή του ένα ιστιοφόρο 25 μέτρων, να πληρώσει 3000 ευρώ - όσα δηλαδή, πληρώνει μια τετραμελής οικογένεια με εισόδημα 22000 ευρώ» σχολίασε ο ειδικός αγορητής του κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Το βήμα είναι άτολμο, το αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό. Όχι όμως να βγαίνουμε να υποστηρίζουμε το εφοπλιστικό κεφάλαιο και την ασύδοτη δράση την οποία έχει. Υπάρχουνε και όρια» συμπλήρωσε απευθυνόμενος προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ.

Η Άννα Φιλίνη (ΣΥΡΙΖΑ), συμφώνησε με τη φορολόγηση. Επέκρινε ωστόσο με τη σειρά της, την έλλειψη πρότερου θεσμικού πλαισίου διαχωρισμού ιδιωτικού-επαγγελματικού σκάφους, όπως και στην έλλειψη ειδικής μέριμνας για τα παραδοσιακά ξύλινα σκάφη - με αποτέλεσμα να καταψηφίσει. Κατά της ρύθμισης τάχθηκε και ο ΛΑΟΣ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Μάκη Βορίδη, να τάσσεται εναντίον των αναδρομικών φορολογιών, τις οποίες θεώρησε «αντισυνταγματικές»: «Το πού διαθέτει κανείς το εισόδημά του, δεν αφορά την κυβέρνηση. Εκείνο που πρέπει να την αφορά, είναι αν έχει φορολογηθεί εξ ολοκλήρου» παρατήρησε.

Δεύτερο κυρίαρχο ζήτημα της συνεδρίασης, αναδείχθηκε η δυνατότητα που δίνεται σε ιδιώτες δικηγόρους να συνδράμουν το έργο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά το έργο των Συμβούλων σε διαιτησίες και συμβιβασμούς, αλλά και βοηθητικό ρόλο σε άλλες περιπτώσεις, αν και «εκτάκτως».

Το ΠΑΣΟΚ διεμήνυσε πως κατά την αυριανή συζήτηση, θα θέσει την διάταξη σε ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, ενημέρωσε το Σώμα πως η Διοικητική Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, συγκλήθηκε εκτάκτως σήμερα και έκρινε πως οι εισαγόμενες ρυθμίσεις «είναι κατάφωρα αντισυνταγματικές».

«Αυτή τη στιγμή, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ζει στον απόηχο της διαβόητης υπόθεσης του Βατοπεδίου και αναλώθηκε σε συνεχείς συνεδριάσεις προκειμένου να επανορθώσει το τροθέν κύρος του» επεσήμανε ο Ν. Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Εμείς σήμερα όμως, συζητάμε προτάσεις και μερεμέτια. Γίνεται ένα ρετουσάρισμα και δυστυχώς προσαρμογή της λειτουργίας του ΝΣΚ στις ιδιοτελείς επιδιώξεις της Κυβέρνησης».

«Καμιά ρητά απονεμημένη αρμοδιότητα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν αφαιρείται, ούτε προσπάθεια υπάρχει για απαξίωση, ή υποβάθμισή του» απάντησε ο Γιάννης Παπαθανασίου. «Αυτή η δυνατότητα νομικής συνδρομής υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια σε νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό έχει συντελέσει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία της» συμπλήρωσε ο Αντώνης Μπέζας.

Τη διάταξη για την έκπτωση των αποδείξεων από ιδιώτες γιατρούς και δικηγόρους, από το φορολογητέο εισόδημα, (ως μέτρο πάταξης της φοροδιαφυγής) την υπερψήφισε και ο ΛΑΟΣ. Το ΚΚΕ θεώρησε πως «ενισχύει την επιχειρηματική δράση στον τομέα της υγείας, ενώ την έκπτωση θα την καρπωθεί μονάχα εκείνος που έχει εισόδημα, πάνω από 12000 ευρώ». Θετικά χαρακτηριστικά διέκρινε η Άννα Φιλίνη, η οποία όμως υποστήριξε πως οι οικονομικά ασθενέστεροι θα έπρεπε να είχαν μεγαλύτερη έκπτωση από τους ευπόρους, ενώ το ΠΑΣΟΚ, δια του Α. Μακρυπίδη, έκανε αντίστοιχα λόγο για «δήθεν έκπτωση», η οποία καλύπτει την απουσία φορολογικού ελέγχου εκ μέρους του κράτους.

Τέλος, κριτική δέχθηκε η κυβέρνηση για τη διάταξη που δίνει το δικαίωμα στον υπουργό Οικονομικών, να διαθέσει ποσό μέχρι 300.000 ευρώ για την κάλυψη αναγκών διαφόρων συλλόγων (με μέγιστο ύψος παροχής ανά περίπτωση, τις 5000 ευρώ), όπως επίσης για την ρύθμιση που δίνει την δυνατότητα στον ΟΑΕΔ να χρηματοδοτεί θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Και οι δύο ρυθμίσεις, κρίθηκαν «ρουσφετολογικές» και «προεκλογικές» απ’ την αντιπολίτευση.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com