Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Κατάθεση πρότασης για αύξηση της γονικής άδειας στην Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να αυξηθεί η ελάχιστη γονική άδεια από τους τρεις στους τέσσερις μήνες για κάθε παιδί από το 2011 - μια πρόταση που αν υιοθετηθεί θα επηρεάσει τις εθνικές νομοθεσίες πολλών χωρών, όπως της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας και της Μάλτας.

Η γονική άδεια στις 27 χώρες της ΕΕ


μπορεί να χορηγείται μετ' αποδοχών ή όχι, ανάλογα με την εθνική νομοθεσία. Δεν συμψηφίζεται με την άδεια μητρότητας (το ελάχιστο 14 εβδομάδες μετά τον τοκετό) ή την άδεια πατρότητας, στις χώρες που την παρέχουν.

Με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι τρεις από τους τέσσερις μήνες άδειας κάθε γονιού θα μπορούν να χορηγηθούν στον άλλο γονιό: για παράδειγμα, η μητέρα ενός παιδιού θα μπορεί να λαμβάνει γονική άδεια επτά μηνών και ο πατέρας να παίρνει άδεια τον όγδοο. Η Επιτροπή ελπίζει ότι η πρότασή της θα εγκριθεί έως τα τέλη του 2009 και θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2011.

Η γονική άδεια χορηγείται μόνο κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού. Στην Αυστρία και τη Ρουμανία το παιδί θα πρέπει να είναι κάτω των 2 ετών ενώ στη Δανία δίνεται και σε γονείς με παιδιά έως 9 ετών.

Η Γαλλία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Λιθουανία και η Σλοβακία χορηγούν τη μεγαλύτερη γονική άδεια που φτάνει έως και τα 3 χρόνια. Άδεια τριών μηνών δίνουν το Βέλγιο, η Ιρλανδία, η Μάλτα και η Πορτογαλία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com