Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Αντικαταστάθηκαν 140 χιλιάδες κλιματιστικά

Ξεπέρασε και τα πλέον αισιόδοξα σενάρια του υπουργείου Ανάπτυξης, αλλά και των φορέων της αγοράς, η επιτυχία του προγράμματος αντικατάστασης κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας από νέα, φιλικότερα προς το περιβάλλον. Συνολικά αντικαταστάθηκαν 141.323 συσκευές, όταν ο αρχικός στόχος προέβλεπε την αντικατάσταση 45 χιλιάδων.


Ο μέσος όρος των πωλήσεων ανήλθε σε 2.250 κλιματιστικά για κάθε μέρα που "έτρεχε" το πρόγραμμα, με τις πωλήσεις να φτάνουν στις 4.000 τις πρώτες μέρες εφαρμογής του. Στη συνέχεια, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε περίπου 1.550 την ημέρα, ενώ τις δύο τελευταίες ημέρες της δράσης, 21 και 22 Αυγούστου, σκαρφάλωσαν και πάλι στις 3.200. Η θερμότερη της αναμενόμενης υποδοχή του προγράμματος από τους πολίτες είχε ως αποτέλεσμα και τον υπετριπλασιασμό των κονδυλίων που διέθεσε η πολιτεία για την επιδότηση των αγορών. Διαμορφώθηκαν τελικά σε 46,9 εκατ. ευρώ, όταν ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 15 εκατ. ευρώ.

Σημαντικά είναι τα ωφέλη για το περιβάλλον. Η εξοικονόμηση ενέργειας προβλέπεται ότι θα φτάσει τις 53,26 γιγαβατώρες για κάθε έτος, έναντι αρχικού στόχου 16,96 γιγαβατώρων / έτος. Η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα υπολογίζεται σε 46,87 χιλιάδες τόνους κάθε χρόνο, με αρχικό στόχο τους 14,9 χιλιάδες τόνους / έτος.

Η δράση "Αλλάζω ΚΛΙΜΑτιστικό" ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου, με την εγγραφή των καταστημάτων που συμμετείχαν σε αυτή και την παροχή πληροφόρησης προς τους ενδιαφερόμενους και άνοιξε για τους καταναλωτές στις 10 Ιουνίου. Ολοκληρώθηκε για τους καταναλωτές στις 22 Αυγούστου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com