Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΠΑΣΟΚ: «Η ΝΔ έχει την απόλυτη ευθύνη για τις πυρκαγιές του 2007 και του 2009»

Βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές απέδωσαν σε συνέντευξή τύπου, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, Χάρης Καστανίδης και Σπύρος Κουβέλης, με τον πρώτο να δηλώνει, ωστόσο, ότι “δεν θα επιχειρήσουμε να θεμελιώσουμε θέμα εκλογών πάνω στα αποκαΐδια”.


Ο Χ. Καστανίδης επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν διδάχτηκε τίποτα από τις πυρκαγιές της Ηλείας και της Πάρνηθας δεδομένου ότι “δεν πήρε κανένα μέτρο πρόληψης και συντονισμού”, προσθέτοντας ότι “δεν συνετίστηκε με αποτέλεσμα να μας οδηγήσει άβουλη στην καταστροφή του 2009”. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί τόσο στις θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για την ανάγκη δασικών χαρτών αλλά και την έλλειψη κονδυλίων για τη δασοπροστασία, όσο και στο πόρισμα του 2008, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο, όπως είπε, ζητούσε από την κυβέρνηση να εκπονήσει σχέδιο για την πρόληψη.

Συν τοις άλλοις ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα του υπουργείου Εσωτερικών κατήγγειλε την κυβέρνηση για “πλήρη ανυπαρξία, προχειρότητα και πελατειακό σύνδρομο που υποκινεί τις πράξεις της”, υπογραμμίζοντας ότι φέτος διέθεσε στους δήμους για τις πολιτικές πρόληψεις 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 31.274.000 τα μοίρασε βάσει κριτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δε υπόλοιπα “το υπουργείο Εσωτερικών τα διαχειρίστηκε αδιαφανώς, κάτω από το τραπέζι”.

Επ' αυτού προέτρεψε τον υφυπουργό Εσωτερικών, Αθ. Νάκο, να διαβεβαιώσει ότι τα χρήματα αυτά δεν δόθηκαν υπέρ συναυλιών. Ανάφερε, μάλιστα, ότι από τα παραπάνω κονδύλια, ο Δήμος Αθηναίων εισέπραξε 336.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των 14 δήμων της βορειοανατολικής Αττικής πήραν 500.000 ευρώ.

Ο Σπύρος Κουβέλης από την πλευρά έκανε λόγο για “εικόνα ντροπής της Ελλάδας”, υποστηρίζοντας ότι τα τελευταία πέντε χρόνια υπάρχει έλλειψη πολιτικής για το περιβάλλον. Επιπροσθέτως κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι επικίνδυνη λέγοντας ότι “δυσφημεί τη χώρα”. Έκανε λόγο για νέα μεγάλη τραγωδία, υπενθυμίζοντας ότι μέσα σε δύο χρόνια ζήσαμε μια απίστευτη οικολογική καταστροφή με τεράστιες συνέπειες.

Παρουσιάζοντας μερικές από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης μίλησε για την ανάγκη εκπόνησης δασικών χαρτών που θα αποτρέπουν τις διεκδικήσεις, καθώς και την αυστηρή προστασία των εθνικών πάρκων, υπενθυμίζοντας ότι βασική δέσμευση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι η πράσινη ανάπτυξη.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com