Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

«Κάηκαν» 85.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν άλλες 200.000

Θερίζει η ανεργία με 200.000 θέσεις εργασίας χαμένες ή υπ' ατμόν από την αρχή του χρόνου όπως αποκαλύπτει έρευνα για το δεύτερο τετράμηνο του 2009. Η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία MARC για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΒΕΕ) και είχε σαν στόχο να καταγράψει τα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.


Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι το τελευταίο εξάμηνο 85.250 θέσεις εργασίας χάθηκαν, ενώ μέχρι το τέλος του 2009, περίπου 100.000 εργαζόμενοι υπολογίζεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την εργασία τους.

Τα στοιχεία για το μέλλον όσον αφορά τις θέσεις εργασίας είναι ζοφερά, καθώς μόλις 3,2% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι θα αυξήσει το προσωπικό του ενώ 69,6% θα το κρατήσει σταθερό την ώρα που 20,8% θα προχωρήσει σε περικοπές. Τα αντίστοιχα στοιχεία του Μαίου έδειχναν ότι το 78,5% των επιχειρήσεων θα κρατούσε σταθερό τον αριθμό του προσωπικού του. Σαν κύριο αίτιο για τη μείωση του προσωπικού, υποδεικνύεται από τους επιχειρηματίες η “κρατική ακρίβεια” , η οποία αυξάνει το λειτουργικό τους κόστος με το κόστος των τιμολογίων της ΔΕΗ και των δημοτικών τελών να είναι τα πλέον αυξημένα. Μεγαλύτερο "πρόβλημα" και αγκάθι για τις νέες προσλήψεις χαρακτηρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων από 7 στους 10 επιχειρηματίες την ώρα που το 75% από αυτούς θεωρούν τις εισφορές που καταβάλουν στα ασφαλιστικά τους ταμεία υψηλές και το 50% ζητάει σύνδεση των εισφορών με το ύψος τους εισοδήματος από την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ακόμη από στοιχεία που προκύπτουν σχετικά με την ψαλίδα μεταξύ κλεισίματος και ανοίγματος επιχειρηματικής δραστηριότητας, τα νέα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά καθώς προκύπτει ότι περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν από αυτές που ιδρύονται. Επίσης η ζήτηση φαίνεται μειωμένη για το 72% των επιχειρήσεων ακόμα και μετά την μείωση τιμών στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που έκαναν 9 στις 10 επιχειρήσεις. Το μέγεθος της ύφεσης δείχνει και το γεγονός ότι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσαν πως αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, με αύξηση του αριθμού των ακάλυπτων επιταγών. Επίσης οι μισές από τις επιχειρήσεις εκτιμούν πως θα μειώσουν τις παραγγελίες προς τους προμηθευτές τους το επόμενο εξάμηνο.

Τέλος σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, σχεδόν 6 στους 10 επιχειρηματίες είναι ενάντια στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και την ασάφεια γύρω από την ημερομηνία των εκλογών ενώ αντίθετοι επίσης εμφανίζονται σχετικά με τον φορολογικό έλεγχο από ιδιωτικές εταιρείες.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ.Ασημακόπουλος, δήλωσε μεα φορμή την έρευνα πως δεν γίνεται τίποτα μέχρι σήμερα για το γεγονός ότι εδώ και πέντε μήνες η οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα και πως όλοι περιμένουν τα προβλήματα να ρυθμιστούν αυτόματα απο την αγορά.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com