Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Συζήτηση στη Βουλή για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

Με επιφυλάξεις αντιμετώπισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης την κυβερνητική πρόταση αλλαγής του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατά τη χθεσινή συζήτηση, στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της υπάρχουσας συνταγματικής επιταγής, προτείνεται από τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εσωτερικών η δημιουργία ενός τριμελούς δικαστικού συμβουλίου, το οποίο θα αποφαίνεται για τη «βάσιμη πιθανολόγηση» ποινικής ευθύνης υπουργού για μία υπόθεση, που θα φθάνει από τον εισαγγελέα στη Βουλή. Το συμβούλιο θα γνωμοδοτεί συμβουλευτικά, και όχι αποφασιστικά, στον πρόεδρο της Βουλής και η Ολομέλεια, ως κυρίαρχο όργανο, θα αποφαίνεται για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ή μη.

«Η πρόταση δεν δίνει λύσεις στα πρόβλημα που έχει η σημερινή συνταγματική διάταξη, αλλά θα διευκολύνει το πολιτικό σύστημα υπέρ του κύρους της Βουλής και σε βάρος της κομματικής συστράτευσης», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας.

Σοβαρές ενστάσεις εξέφρασε


πρώτη η τ. πρόεδρος της Βουλής, Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, η οποία αν και συμφώνησε με το κατ' αρχήν «φιλτράρισμα» των υποθέσεων, που φθάνουν στη Βουλή, πρόσθεσε ότι η πρόταση ενδεχομένως να δίνει την εντύπωση, είτε ότι η Βουλή δεν θέλει, ή ότι δεν μπορεί να ασκήσει μια αποκλειστική της εξουσία, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος κατηγοριών από την αντιπολίτευση ότι η απόφαση του γνωμοδοτικού συμβουλίου ενδεχομένως να είναι και προϊόν πιέσεων. Η κ. Μπενάκη έκρινε ότι το τριμελές συμβούλιο θα έπρεπε ενδεχομένως να επιληφθεί πριν έλθει η υπόθεση στη Βουλή και όσο είναι ακόμη στη Δικαιοσύνη.

«Ανεφάρμοστη», «αντισυνταγματική» και «επικίνδυνη», χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση ο Ευ. Βενιζέλος υποστηρίζοντας ότι η «αμελλητί αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή οριοθετεί την αποκλειστική δικαιοδοσία της Βουλής για υποθέσεις υπουργών». Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη δική του πρόταση, για υποθέσεις που φθάνουν στη Βουλή η Ολομέλεια να αποφασίζει σύσταση αρχικά εξεταστικής επιτροπής, το ανακριτικό έργο της οποίας θα ανατίθεται σε τριμελές δικαστικό όργανο, το οποίο επίσης θα επιλαμβάνεται, αν κριθεί ότι πρέπει στη συνέχεια να συγκροτηθεί και προκαταρκτική επιτροπή.

Τόσο ο κ. Βενιζέλος, όσο και οι κύριοι Φιλ. Πετσάλνικος και Απ. Κακλαμάνης έκριναν ότι η κυβερνητική πρόταση «είναι για το θεαθήναι», αφού όπως είπαν «η ίδια η σημερινή πλειοψηφία καταστρατήγησε το Σύνταγμα, αρχικά με την αποχώρηση της ΝΔ από τις ψηφοφορίες για το Βατοπέδι και αφετέρου, με την πρόωρη διακοπή των εργασιών της β΄συνόδου της Βουλής, που ήρε το τυχόν αξιόποινο των πράξεων κυβερνητικών στελεχών».

«Η κυβερνητική πλειοψηφία ενέργησε απολύτως βάσει των επιταγών του Συντάγματος και του νόμου κι αν κάτι ενοχλεί την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι λειτούργησε η ρήτρα της πλειοψηφίας», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «και η αποχώρηση είναι πράξη πολιτική, κρίνεται, αλλά δεν κινείται εκτός συνταγματικού πλαισίου».

Από το ΚΚΕ ο Αχ. Κανταρτζής έκρινε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές και κατέθεσε την πρόταση του κόμματός του, να υπάρχει η ευχέρεια σύστασης εξεταστικών και επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης από την αντιπολίτευση, αλλά το ανακριτικό έργο να διενεργείται από δικαστικό συμβούλιο, το οποίο θα αποφασίζει για την άσκηση, ή μη, ποινικής δίωξης κατά κυβερνητικού στελέχους.

Ο Φ. Κουβέλης από τον ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε, σε γενικές γραμμές, με την κυβερνητική πρόταση, ζητώντας πάντως αλλαγές, όπως στην προθεσμία έκδοσης του πορίσματος του γνωμοδοτικού συμβουλίου, αλλά και δημοσιοποίηση στα κόμματα όλων των υποθέσεων, που φθάνουν στη Βουλή, ταυτόχρονα με την προώθησή του στο δικαστικό συμβούλιο.

Γενικώς κατά της αλλαγής εκτός συνταγματικής αναθεώρησης τάχθηκε ο Μ. Βορίδης από τον ΛΑΟΣ, κρίνοντας ότι «θα υπάρξει σύγχυση αρμοδιοτήτων», ενώ προέβλεψε ως «ολέθρια» τυχόν εμπλοκή δικαστικών σε πολιτικές υποθέσεις.

Ο υπουργός φάνηκε να υιοθετεί πρόταση που έγινε από όλες τις πλευρές να αφαιρέσει προσθήκη, που παρατείνει από πέντε σε έξι τα χρόνια παραγραφής, αλλά και τη σχετική διάταξη του νόμου περί ευθύνης υπουργών, αφού διατηρείται εκ του Συντάγματος η αποσβεστική προθεσμία των δύο κοινοβουλευτικών συνόδων, μετά την πάροδο άπρακτων, των οποίων εξαλείφεται ούτως ή άλλως το αξιόποινο τυχόν, αξιόποινων πράξεων.

Κατά τα άλλα είπε ότι συζητεί τις αλλαγές, που πρότεινε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com