Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Μέτρα για τους κτηνοτρόφους ανακοίνωσε ο Σ. Χατζηγάκης

Την ώρα που κτηνοτρόφοι από ολόκληρη την Ελλάδα συγκεντρώνονται στα Τέμπη διεκδικώντας ενισχύσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξήγγειλε σειρά μέτρων για την τόνωση της κτηνοτροφίας.


Πιο συγκεκριμένα, τα νέα μέτρα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στήριξη της ελληνικής κτηνοτροφίας και του εισοδήματος των κτηνοτρόφων έχουν ως εξής:

1. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων του "Ελέγχου Υγείας" της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ΚΑΠ , διπλασιασμός, από το 2010, της ενίσχυσης των προϊόντων της ελληνικής κτηνοτροφίας, σαν αντιστάθμισμα των ειδικών μειονεκτημάτων που θίγουν τους κτηνοτρόφους σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, στους τομείς:

- βόειου κρέατος, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 13,6 εκατ. €

- αιγοπρόβειου κρέατος, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 20 εκατ. €

- και για πρώτη φορά του αγελαδινού γάλακτος, με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 6,4 εκατ. €.

2. Επιδότηση του ασφάλιστρου για την ασφάλιση ζημιών, σε καλλιέργειες φυτών και σε ζώα, από νέους κινδύνους, που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και δεν καλύπτονται μέχρι σήμερα, συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 152,4 εκατ. € .

3. Μετατόπιση του χρονικού ορίου πληρωμής των οφειλόμενων χρεολυτικών δόσεων των ετών 2008 και 2009, από τους κτηνοτρόφους, για ένα χρόνο, δηλαδή μέχρι την 31-12-2010 και μέχρι την 31-12-2011, αντίστοιχα.

4. Αναστολή καταβολής δόσεων, μέχρι και 2 έτη, από μεσο-μακροπρόθεσμα επενδυτικά δάνεια που χορηγήθηκαν από την ΑΤΕ, με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειάς τους έως και 5 έτη, μετά από αίτηση των ενδιαφερόμενων κτηνοτρόφων.

5. Ανανέωση από την ΑΤΕ, των πιστοδοτικών ορίων των βραχυπρόθεσμων αναγκών σε κεφάλαια κίνησης, σε πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, για 2 έτη με την υποχρέωση καταβολής μόνο τόκων.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι ήδη έχουν ληφθεί τα εξής μέτρα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων:

- Χορήγηση άτοκου δανείου στους κτηνοτρόφους, ύψους 300 εκ. €, για 5 χρόνια με επιβάρυνση των τόκων από τον κρατικό προϋπολογισμό

- Προπληρωμή έως και 10 μήνες νωρίτερα, σε 90.000 δικαιούχους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, της εξισωτικής αποζημίωσης των ετών 2007 και 2008.

- Ρύθμιση των παλαιών χρεών των κτηνοτρόφων και θεσμοθέτηση της αύξησης της επιδότησης του επιτοκίου για χρηματοδοτήσεις σε νέους κτηνοτρόφους.

- Ψήφιση του νόμου 3698/2008 με τον οποίο ρυθμίζονται σημαντικά θέματα κτηνοτροφίας. - Αναδιοργάνωση, αναβάθμιση και επέκταση του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος (ΕΛ.Ο.Γ.) και στον τομέα του κρέατος, με παράλληλη μετονομασία του σε Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και Κρέατος (ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ).

- Αναδιοργάνωση και στελέχωση, σε μεγάλη κλίμακα, των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας μας, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

- Επέκταση των καλύψεων από τον ΕΛ.Γ.Α., σε επιπλέον ζημιογόνα αίτια (ασθένειες και φυσικούς κινδύνους) στο ζωικό κεφάλαιο.

- Εφαρμογή ενιαίου και πλήρους εντύπου κτηνιατρικής συνταγής, με σκοπό την ορθή χρήση των φαρμακευτικών προϊόντων στα παραγωγικά ζώα. - Θεσμοθέτηση Κτηνιατρικού Γραφείου Παραγωγικών Ζώων για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στους κτηνοτρόφους.

- Δυνατότητα κατασκευής σε όλη τη χώρα κτηνο-πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με δωρεάν έκδοση πολεοδομικών αδειών και θεσμοθέτηση της νομιμοποίησης παλαιών κτηνο-πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

- Κατοχύρωση της ονομασίας "φέτα" σαν αποκλειστικά Ελληνικής.

- Λήψη πρόσθετων μέτρων για την εισαγωγή γάλακτος από Τρίτες χώρες, έτσι ώστε να δεσμεύεται το σύνολο των φορτίων που εισέρχονται στη χώρα μας και να αποδεσμεύονται μετά την ολοκλήρωση των εργαστηριακών ελέγχων.

- Έγκριση από την Ε.Ε. της δυνατότητας αναγραφής στις συσκευασίες παστεριωμένου γάλακτος "100% ελληνικό γάλα".

- Υλοποίηση προγραμμάτων ενημέρωσης και προώθησης προϊόντων ζωικής προέλευσης στην εσωτερική αγορά και στις Τρίτες Χώρες.

- Επίσπευση της πληρωμής των οικονομικών ενισχύσεων στους έλληνες κτηνοτρόφους.

- Δυνατότητα ένταξης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, μικρών επενδυτικών σχεδίων ζωικής παραγωγής (αγορά αλμεκτικών μηχανών, κ.λπ.) κόστους μέχρι και 50.000 €, με την υποβολή απλών αιτήσεων.

- Έμπρακτη στήριξη της βιολογικής κτηνοτροφίας.

- Δυνατότητα λήψης κτηνιατρικών φαρμακευτικών προϊόντων σε χονδρική τιμή για τις συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις, τις ομάδες κτηνοτρόφων παραγωγικών ζώων καθώς επίσης και για τα εργοστάσια - εργαστήρια παρασκευής ζωοτροφών.

- Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Καυσίμων και στην κτηνοτροφία. - Αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων κρέατος και γάλακτος, εξυγίανση του κυκλώματος εμπορίας και διάθεσής τους με την υπογραφή τριών σχετικών Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων.

- Εντατικοποίηση ελέγχων σε όλο το φάσμα της παραγωγής - μεταποίησης και κατανάλωσης.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com