Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Πρωτοβουλία για τη διάσωση των ιστορικών μνημείων στο Χορτιάτη

Πρωτοβουλία για τη διάσωση των ιστορικών μνημείων του Χορτιάτη αναλαμβάνει η δημοτική αρχή, με αφορμή τη συμπλήρωση 65 χρόνων από το Ολοκαύτωμα στην περιοχή και τις εκδηλώσεις μνήμης που θα πραγματοποιηθούν από τις 29 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Μιχάλης Γεράνης,


υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο Πολιτισμού για την υλοποίηση μελέτης προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ, που έχει λάβει την έγκριση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και προβλέπει την ανάδειξη του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου και του βυζαντινού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Το Ρωμαϊκό υδραγωγείο χτίστηκε το 250 μ.Χ για την υδροδότηση της Θεσσαλονίκης. Στην περιοχή αυτή έγινε η συμπλοκή που αποτέλεσε την αφορμή του Ολοκαυτώματος του 1944 κατά το οποίο εκτελέστηκαν 149 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και βρέφη. Ο δε ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος χρονολογείται στον 12ο αιώνα και αποτελεί το μοναδικό ίσως δείγμα νησιωτικού οκταγωνικού ναού στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Στο μεταξύ, προωθούνται ενέργειες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απευθείας χρηματοδότηση της αναστήλωσης του Φούρνου του Γκουραμάνη και του σπιτιού του Νταμπούδη, των δύο χώρων όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκτελέσεις των 149 κατοίκων του Χορτιάτη. Προς την κατεύθυνση αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε απόφαση για την αγορά παρακείμενου κτιρίου όπου θα στεγαστεί το Μνημείο και Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χορτιάτη είναι ενεργό μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων Ελλάδος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com