Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Πένθος στην Πολεμική Αεροπορία μετά την πτώση PZL

Ψεκαστικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου PZL κατέπεσε περί τις 12.45 μ.μ., δύο με τρία μίλια δυτικά του αεροδρομίου της Κεφαλονιάς . Νεκρός ανασύρθηκε ο χειριστής του, σμήναρχος Στέργιος Κωτούλας.


Το αεροσκάφος προσέκρουσε σε καλώδια υψηλής τάσης, κατά τη διάρκεια επιχείρησης κατάσβεσης πυρκαγιάς. Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, ο 55χρονος Στ. Κωτούλας ήταν πατέρας δύο παιδιών. Η συνολική πτητική του εμπειρία ήταν 4.025 ώρες πτήσης σε μαχητικά, μεταγωγικά και ψεκαστικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 524 ώρες στα αεροσκάφη PZL.

Τα PZL (Mielec) M-18B "Dromader" είναι μονοκινητήρια, ελικοφόρα αεροσκάφη αγροτικών εφαρμογών, πολωνικής κατασκευής. Η Ελλάδα αγόρασε 30 PZL στις αρχές της δεκαετίας του 1980, τα οποία υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ με αποστολή την πυρόσβεση. Θεωρούνται κατάλληλα για τη μορφολογία του ελληνικού εδάφους καθώς μπορούν να προσεγγίσουν δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%. Μπορούν να μεταφέροyν έως 2.500 λίτρα υγρού φορτίου. Το αεροσκάφος που συνετρίβη ήταν το υπ’ αριθμ. 1122, με έτος κατασκευής και άφιξης στην Ελλάδα το 1983. Είχε συμπληρώσει 4.733 ώρες πτήσεως.

Θλίψη, οδύνη και κριτική

"Ένας νέος άνθρωπος που έδινε τη μάχη με τη φωτιά, έπεσε στη πρώτη γραμμή του καθήκοντος", σημείωσε στο συλλυπητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. "Εκφράζω την οδύνη και τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του, καθώς και τη συμπαράσταση μου σε όλους τους συναδέλφους του", πρόσθεσε ο Κάρολος Παπούλιας.

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός. "Εκφράζω την συντριβή μου και τη θλίψη όλων μας και τα συλλυπητήριά μου,για την απώλεια του πιλότου του πυροσβεστικού αεροσκάφους που έχασε την ζωή του την ώρα που,με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, επιτελούσε το δύσκολο καθήκον του", δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.

Στην πρόθεση της Βουλής να στηρίξει την οικογένεια του Στ. Κωτούλα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Δημήτρης Σιούφας.

Τη λύπη του για το συμβάν εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για τραγική απόδειξη της μεγάλης προσπάθειας που έχει καταβληθεί όλες αυτές τις μέρες, για όλες τις φωτιές, από τους πυροσβέστες. "Ο άδικος θάνατός του, υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα και την αυτοθυσία που επέδειξε την ώρα του καθήκοντος και δείχνει το μέγεθος της τραγωδίας που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες με τις καταστροφικές πυρκαγιές", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

"Η παλαιότητα και η καταπόνηση των συγκεκριμένων αεροσκαφών, καθώς και οι μεγάλες ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό αποδεικνύεται με δραματικό τρόπο ότι δεν έχουν επιπτώσεις μόνο στην αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων κατάσβεσης πυρκαγιών, αλλά δημιουργούν κινδύνους για την ίδια τη ζωή των ανθρώπων που παίρνουν μέρος σε αυτές", αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Επανεξέταση του μοντέλου δασοπυρόσβεσης ζητά ο ΣΥΝ, σημειώνοντας ότι η εναπόθεση όλης της διαδικασίας καταστολής των δασικών πυρκαγιών στα εναέρια μέσα έχει δημιουργήσει αφόρητη πίεση στους χειριστές των αεροσκαφών.

"Η εξάντληση ανθρώπων και μηχανών οδηγεί αναπόφευκτα σε δυστυχήματα" εκτίμησε και ο ΛΑΟΣ, ζητώντας από την πολιτεία να συμπαρασταθεί και εμπράκτως στους αεροπόρους και στις οικογένειές τους.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com