Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Δωδεκάλογος από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία

Προτάσεις για μια φορολογική μεταρρύθμιση που θα αναδιανέμει τον πλούτο και ένα φορολογικό σύστημα που θα είναι κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά αποδοτικό, απλό και αποτελεσματικό, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.


Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έναν δωδεκάλογο για το φορολογικό σύστημα:

1. Δίκαιο φορολογικό σύστημα το οποίο θα είναι απλό, με δραστική μείωση υποκειμενικών κρίσεων και γραφειοκρατικών διαδικασιών, θα έχει ένα φορολογικό νομοσχέδιο ανά έτος (αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου) το οποίο θα κατατίθεται μαζί με τον προϋπολογισμό, θα μελετά – αναλύει και προσαρμόζεται στα θέματα της «πράσινης» φορολογίας, του φορολογικού ανταγωνισμού, της ανάπτυξης κλάδων και περιοχών, θα κατανέμει δίκαια τα αναγκαία φορολογικά βάρη κυρίως στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς και σε κλάδους που εμφανίζουν προκλητικά προνόμια (Τράπεζες, κινητή τηλεφωνία, κατασκευές κλπ).
2. Εξυπηρέτηση του πολίτη μέσα από την εφαρμογή μέτρων και διαδικασιών τα οποία θα επιτύχουν σε άμεσο διάστημα, μέσα από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, την κατάργηση της ανάγκης να μεταβαίνει ο πολίτης στην εφορία, θα ελαφρύνουν τον πολίτη από ταλαιπωρία, κόστη και χάσιμο χρόνου (π.χ αποστολή σε μισθωτούς και συνταξιούχους από την εφορία προεκτυπωμένων φορολογικών δηλώσεων με όλα τα σχετικά στοιχεία και της σχετικής εκκαθάρισης), θα απλοποιήσουν κάθε σχετική γραφειοκρατία.
3. Ελάφρυνση μισθωτών – συνταξιούχων, σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων (80% φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΓΓΠΣ στο διαδίκτυο!)
4. Αύξηση των φορολογικών εσόδων (ως ποσοστό του ΑΕΠ), στα επίπεδα των χωρών της Ε.Ε, μέσω της καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής της φοροκλοπής και της φοροαποφυγής και αύξησης των φορολογικών συντελεστών για τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.
5. Φορολογική κλίμακα η οποία θα έχει αφορολόγητο όριο πολύ πιο πάνω από το σημερινό, η λογική του οποίου θα είναι να μην φορολογούνται εισοδήματα απαραίτητα για τη στοιχειώδη διαβίωση του πολίτη -π.χ. πρόταση για αφορολόγητο όριο 16.000€, δηλαδή μηνιαίος μισθός 1.143€ (16.000:14).
6. Φορολογία περιουσίας μέσα από την επιβολή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ο οποίος θα έχει αφορολόγητα (π.χ. 300.000 ευρώ ανά άτομο και 600.000 ευρώ ανά οικογένεια) ώστε να μη θιγεί η μικρή και μεσαία περιουσία, θα έχει προοδευτική φορολογική κλίμακα, θα αποτελεί αποκλειστικό έσοδο της Αυτοδιοίκησης, θα καταργεί τα σχετικά τέλη, θα φορολογεί την κατοχή μεγάλης και πολύ μεγάλης περιουσίας.
7. Μείωση της έμμεσης φορολογίας (60% οι έμμεσοι!). Μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διαβίωσης.
8. Μακροχρόνιος σχεδιασμός – προγραμματισμός (μετά από ανάλυση – τεκμηρίωση και κοινωνικό διάλογο) του Φορολογικού συστήματος και των αλλαγών του, με στόχο την σταθερότητα, την απλότητα και την αναπτυξιακή διάστασή του. Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
9. Τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Επιβολή τους σε κάθε συναλλαγή – μεταβολή περιουσίας και ειδικά σε αγορά (εισηγμένων) μετοχών, ομολόγων, ίδρυση και αύξηση κεφαλαίου ΑΕ κλπ.
10. Φορολογικός έλεγχος, τακτικός, ετήσιος και αναλυτικός που θα κατευθύνεται στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις. Δυνατότητα επιλογής για τις μικρομεσαίες, μεταξύ φορολογικού ελέγχου ή διαδικασιών αντικειμενικοποίησης.
11. Φοροαπαλλαγές – φορολογικά κίνητρα. Επανεξέταση από μηδενική βάση όλων των φοροαπαλλαγών, κινήτρων κλπ (κατάργηση της ασυλίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, των φοροαπαλλαγών εκκλησίας κλπ).
12. Λειτουργία Φορολογικής Διοίκησης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com