Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Πάνω από 8.470 παράπονα στο ΚΕΠΚΑ

Πάνω από 8.470 παράπονα και καταγγελίες δέχτηκε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2009 το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), με τις υπηρεσίες κοινωνικού ενδιαφέροντος και τα ελαττωματικά προϊόντα και εγγυήσεις να κυριαρχούν στη «μαύρη λίστα», που το Κέντρο καταρτίζει τακτικά (με 1.532 και 1.308 παράπονα αντίστοιχα).

Εξάλλου,


στο πλαίσιο έκτακτης δράσης του ΚΕΠΚΑ για μποϊκοτάζ κατά γνωστής γαλακτοβιομηχανίας, το ΚΕΠΚΑ συγκέντρωσε 1.420 παράπονα σε βάρος της (16,74% του συνόλου των καταγγελιών 8μήνου). Στο ίδιο διάστημα, οι καταναλωτές-μέλη του Κέντρου ωφελήθηκαν με το ποσόν των 260.664 ευρώ, χάρη στη διαμεσολάβησή του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ, στα παράπονα-καταγγελίες των καταναλωτών για υπηρεσίες κοινωνικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνονται 923 για παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, 232 για την Εταιρία Υδρευσης Αποχέτευσης, 186 για το φυσικό αέριο και 191 παράπονα-καταγγελίες, που αφορούσαν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, σιδηροδρομικών και αστικών συγκοινωνιών και ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Η κατηγορία των παραπόνων για τις τουριστικές υπηρεσίες χτύπησε «κόκκινο», εν μέσω καλοκαιριού και αμέσως μετά το καλοκαίρι, με 732 παράπονα-καταγγελίες, κυρίως για ξενοδοχεία και καταλύματα, αερομεταφορείς, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, υπερβολικές χρεώσεις σε καφέ, ξαπλώστρες, σούπερ μάρκετ κ.λπ.

Τα 713 παράπονα-καταγγελίες των καταναλωτών για τις τράπεζες αφορούσαν (μεταξύ άλλων) παράνομες και καταχρηστικές χρεώσεις, που επιμένουν να επιβάλλουν οι τράπεζες, υπερβολικά υψηλά επιτόκια καταναλωτικής πίστης και άρνηση μείωσης επιτοκίων, σύμφωνα με τις μειώσεις επιτοκίων Ε.Κ.Τ. και Euribor. Τα 379 παράπονα, με «στόχο» τους ελεύθερους επαγγελματίες, είχαν να κάνουν με αθέτηση υποχρεώσεων από ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, βαφείς κ.λπ.

Ο αριθμός των παραπόνων-καταγγελιών για τις δημόσιες υπηρεσίες-ΟΤΑ παρουσιάζει σημαντική αύξηση (340 παράπονα-καταγγελίες). Τα 209 παράπονα-καταγγελίες, για τις ασφαλιστικές αφορούσαν, κυρίως, μακροχρόνιες καθυστερήσεις στην εξαγορά ασφαλιστήριων συμβολαίων και παράνομη κατακράτηση παλαιότητας αυτοκινήτου, από αποζημιώσεις.

Σε ό,τι αφορά δε τα χρήματα, από τα οποία επωφελήθηκαν οι καταναλωτές, αυτά αφορούσαν κυρίως αντικατάσταση ελαττωματικών προϊόντων (102.577 ευρώ), ασφαλιστικές εταιρίες (81.273,18 ευρώ), ακυρώσεις συμβολαίων ινστιτούτων αδυνατίσματος/γυμναστηρίων (41.287 ευρώ) και αποζημιώσεις από τουριστικές υπηρεσίες (10.114,00 ευρώ).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com