Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Πρωταθλήτρια ακρίβειας η Ελλάδα

Κατά 2,5% αυξήθηκαν τα είδη πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης στη χώρα μας τον Σεπτέμβριο του 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ).


Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚΕΚΑ, τα στοιχεία της EUROSTAT του δείκτη καταναλωτή για τον μήνα Σεπτέμβριος-09, φέρνουν για μια ακόμη φορά την χώρα μας, πρωταθλήτρια στην ακρίβεια.

Αν και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα μπορεί να υποχώρησε στα επίπεδα του 0,7%, παραμένει από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη που ο μέσος πληθωρισμός κινείται στα επίπεδα του - 0,3% , τα είδη όμως πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης ακρίβυναν σε σχέση με τον Σεπτέμβριο-08 περίπου 2,5%.

Πιο αναλυτικά, τα τρόφιμα ακρίβυναν κατά 1,4%, καθιστώντας την Ελλάδα, δεύτερη ακριβότερη χώρα μετά την Μάλτα. Επίσης τα είδη ένδυσης και υπόδησης αυξήθηκαν κατά 2,9 %, το υψηλότερο ποσοστό ανάμεσα στις Χώρες της Ευρωζώνης.

Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις των μισθών των καταναλωτών το 2009 κινούνται σχεδόν σε μηδενική βάση , μειώνεται ακόμη περισσότερο η αγοραστική τους δύναμη, με αποτέλεσμα τα παραπάνω είδη ευρείας κατανάλωσης να γίνονται πιο ακριβά, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΚΕΚΑ.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com