Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Λ. Κατσέλη: Οι βασικές κατευθύνσεις πέντε νομοσχεδίων

Αλλαγές στη λειτουργία του Τειρεσία, του ΤΕΜΠΜΕ, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προστασία των δανειοληπτών περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για τις πρώτες 100 ημέρες σύμφωνα με ανακοινώσεις της υπουργού, Λ. Κατσέλη.


Η κ.Κατσέλη παρουσίασε τις βασικές κατευθύνσεις των πέντε νομοσχεδίων που προωθούνται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή, μόλις ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση γι αυτά.

Συγκεκριμένα:
1. Οι ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιλαμβάνουν τη ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων τους, με δυνατότητα αναχρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσες επιχειρήσεις πλήττονται ιδιαίτερα λόγω οικονομικής συγκυρίας. Στην ίδια λογική, των στοχευμένων ενισχύσεων, εντάσσονται οι αλλαγές που προωθούνται στα κριτήρια ένταξης στο ΤΕΜΠΜΕ όπως και στον τρόπο λειτουργίας του Τειρεσία. Στόχος δεν είναι να ενθαρρυνθεί ο "μπαταχτσής", όπως αναφέρθηκε, επιχειρηματίας και για το λόγο αυτό η ρύθμιση θα είναι πολύ προσεκτική. Όσον αφορά στον Τειρεσία, στα καινούρια μέτρα περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η αύξηση του χρόνου αναγγελίας για υγιείς επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν μια δυσκολία, ενώ θα προβλέπεται διαγραφή από τη "μαύρη λίστα" εφόσον πληρώνεται η επιταγή. Επίσης θα προσδιοριστούν μίνιμουμ κριτήρια για τη χορήγηση μπλοκ επιταγών.

2. Σχετικά με το νομοσχέδιο για την προστασία των δανειοληπτών από υπερχρέωση. για πρώτη φορά εισάγεται στη χώρα μας η δυνατότητα ρύθμισης χρεών για καταναλωτές που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους εφόσον δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με όρους που θα ορίζονται από το Δικαστήριο, προβλέπεται ακόμη και απαλλαγή των καταναλωτών από τα χρέη.

3. Στην ίδια ενότητα θα περιληφθεί και δεύτερο νομοσχέδιο, για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών με το οποίο θα θεσπιστεί και η αρχή του υπεύθυνου δανεισμού.

4. Το τέταρτο νομοσχέδιο αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων και τον περιορισμό των διαδικασιών που απαιτούνται, από 14 έως 18 σε 4 καθώς και αξιοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου. Ακόμη, θα ακολουθήσει και δεύτερο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, δημιουργία Υπηρεσιών Μίας Στάσης στο πρότυπο των ΚΕΠ και θέσπιση ειδικού διαμεσολαβητή του επιχειρηματία.

5. Αναβάθμιση των Βιομηχανικών - Επιχειρηματικών Περιοχών.

Στον τομέα του εμπορίου οι προτεραιότητες όπως τόνισε η κ. Κατσέλη περιλαμβάνουν την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (με τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια του έργου όταν αλλάζει η σύνθεσή της) και της Γραμματείας Καταναλωτή. Επίσης ζητούμενο είναι η ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών με επίκεντρο την Υπηρεσία Εποπτείας της Αγοράς, η πραγματοποίηση κοστολογικών ελέγχων στις επιχειρήσεις που κάνουν αυξήσεις τιμών και η ίδρυση ειδικής αντιμονοπωλιακής επιτροπής για δράση εκ των προτέρων στις αγορές όπου υπάρχει υπερβολική συγκέντρωση.

Η υπουργός τόνισε πως οι τιμές είναι σύνθετο οικονομικό ζήτημα και δεν πέφτουν με διοικητικές πράξεις, ενώ αναφορικά με τις πληροφορίες ότι ο ΕΦΕΤ θα κάνει επίσης ελέγχους τιμών είπε ότι όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία θα βρίσκονται σε στενή συνεργασία. "Δεν είμαστε κυβέρνηση με χωριστά μαγαζιά, αλλά με συνέργειες και κοινές δράσεις", είπε χαρακτηριστικά.

Η κα Κατσέλη ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα λειτουργήσει με "πελατοκεντρική φιλοσοφία" και στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί, σε ορίζοντα διμήνου, Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών όπου θα μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο για καταγγελίες, αλλά και για διεκπεραίωση των υποθέσεών τους.

Επίσης, από τα πρώτα μέτρα όπως είπε η υπουργός, θα είναι η κατάργηση όλων των επιτροπών που δεν είναι σημαντικές ή αποτελεσματικές με στόχο να περικοπεί η σπατάλη και να εξοικονομηθούν πόροι. Η υπουργός κατέστησε σαφές ότι θα διοικήσει με το έμψυχο δυναμικό των υπουργείων και όχι μέσω συμβούλων και για το σκοπό αυτό θα λειτουργήσει ειδικό ενδο-υπηρεσιακό δίκτυο (Ίντρανετ) στο οποίο θα έχουν πρόσβαση οι υπάλληλο ενώ όλοι θα κληθούν να υποβάλουν τα βιογραφικά τους σημειώματα.

Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται ακόμη το κλείσιμο του Γ' ΚΠΣ, για το οποίο θα γίνουν ενέργειες προκειμένου να μη χαθούν κοινοτικά κονδύλια, όπως και η προετοιμασία του ΕΣΠΑ για το οποίο διαπιστώνονται υστερήσεις, πολυπλοκότητα διαχείρισης και εκκρεμμότητες. Ήδη, όπως τονίζει, εκκρεμούν 1100 αιτήσεις για τον αναπτυξιακό νόμο ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις πληρωμών που υπερβαίνουν και τους 15 μήνες σε δικαιούχους, κάτι που "αποτελεί την κρυφή όψη του δημοσιονομικού εκτροχιασμού".

Τέλος η υπουργός Οικονομίας σημείωσε με έμφαση πως αν δεν διευρυνθεί η παραγωγική βάση της χώρας σύντομα "θα τσακωνόμαστε για το πώς θα μοιράσουμε τη μιζέρια μας" ενώ αν συνεχιστεί η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης, όσοι φόροι και αν επιβληθούν τα φορολογικά έσοδα θα μειώνονται.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com