Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Φυγή κεφαλαίων από Ελλάδα - Κατάρρευση τραπεζών στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μορφή κατάρρευσης έλαβε η σημερινή πτώση κατά 6,21% του ελληνικού χρηματιστηρίου και 9,01% των τραπεζών, μετά την επιδείνωση του κλίματος για οικονομίες στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, όπως η ελληνική. Αιτία η είδηση ότι δύο επενδυτικά funds του κράτους του Ντουμπάι προχώρησαν σε αναστολή πληρωμών. Το γεγονός βάρυνε και τις ευρωπαϊκές αγορές και οδήγησε σε πτώση άνω του 2% κατά μέσο όρο.
Υψηλά ποσοστά απωλειών κατέγραψαν στο ΧΑ οι τίτλοι των Μarfin Popular Bank και Marfin Investment Group, καθώς επηρεάστηκαν λόγω του ότι ο βασικός τους μέτοχος άλλα επενδυτικά funds προερχόμενα από το Ντουμπάι.


Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου διαμορφώθηκε στις 2.225,32 μονάδες με τις τράπεζες να καταρρέουν και τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί 9,01% (!). Ποσοστό που δείχνει ότι οι επενδυτές ξεπουλούν τις θέσεις τους στην ελληνική οικονομία είτε αυτές αφορούν σε μετοχές είτε σε ομόλογα.

Στην αγορά ομολόγων η διαφορά αποδόσεων των ελληνικών με τα γερμανικά εκτοξεύτηκε άνω των 200 μονάδων βάσης, αυξάνοντας και πάλι το κόστος δανεισμού.

Το ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν τόσο δυνατό που οδήγησε μέχρι και τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε πτώση 9,09%. Η μετοχή της Marfin Popular Bank δέχτηκε τα περισσότερα πυρά των πωλητών, λόγω της μετοχικής σχέσης με το Ντουμπάι. Ο τίτλος έχασε σχεδόν το 16% της αξίας του ενώ η συνδεδεμένη Marfin Investment Group υπέστη πτώση 9,66%
 
website counter
friend finderplentyoffish.com