Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΤτΕ: Συρρικνώνονται οι χορηγήσεις δανείων

Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε τον Οκτώβριο, ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης των εγχώριων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών καθώς διαμορφώθηκε σε 4,4%, από 5,4% το Σεπτέμβριο του 2009 και 15,9% το Δεκέμβριο του 2008 σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος. Η επιβράδυνση παρατηρήθηκε τόσο στην πιστωτική επέκταση προς τις εγχώριες επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά.


Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις, ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 5,4% από 6,9% τον προηγούμενο μήνα ενώ τον Δεκέμβριο του 2008 ήταν 18,7%.

Στους επιμέρους κλάδους, όλοι κινήθηκαν με μειούμενο ρυθμό εκτός από τον τουρισμό, τον κλάδο του «ηλεκτρισμού-φωταερίου-ύδρευσης», των «επικοινωνιών, μεταφορών πλην ναυτιλίας» και των «λοιπών», όπου επιταχύνθηκαν. Η πιστωτική επέκταση προς τη βιομηχανία κινείται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα με αρνητικούς ρυθμούς, -2,3% από -1% τον Σεπτέμβριο ενώ με πολύ χαμηλούς, αλλά θετικούς ρυθμούς κινείται η πιστωτική επέκταση προς τις «κατασκευές» και τη «ναυτιλία».

Τέλος ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης προς το εμπόριο παρά την επιβράδυνση του, συνέχισε να κινείται σε υψηλότερο επίπεδο από ότι προς το σύνολο των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα με 6,0%.

Χρηματοδότηση νοικοκυριών

Το σύνολο της χρηματοδότησης για τα νοικοκυριά τον Οκτώβριο ανήλθε σε 106 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης επιβραδύνθηκε σε 3,3%, έναντι 3,9% το Σεπτέμβριο.

Η καθαρή ροή των στεγαστικών δανείων ανήλθε σε 128 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2009, ενώ o ρυθμός ανόδου τους σε ετήσια βάση παρουσίασε μικρή επιβράδυνση στο 4,0%. Τα καταναλωτικά δάνεια σημείωσαν καθαρή αρνητική ροή κατά 25 εκατ. ευρώ και ο δωδεκάμηνος ρυθμός ανόδου τους επιβραδύνθηκε σε 2,4%, έναντι 3,3% το Σεπτέμβριο του 2009.

Τέλος, το υπόλοιπο των "λοιπών" δανείων προς τα νοικοκυριά σημείωσε αύξηση κατά 3 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2009, ενώ ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής του επιβραδύνθηκε περαιτέρω σε -3,2% από -2,0% το Σεπτέμβριο 2009 έναντι 9,5% τον Δεκέμβριο του 2008.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com