Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Κινητοποιήσεις ροδακινοπαραγωγών των νομών Ημαθίας και Πέλλας

Την πρόθεσή τους να σκληρύνουν τη στάση τους, εάν δεν υπάρξει άμεσα απάντηση στα αιτήματά τους, διατύπωσαν οι ροδακινοπαραγωγοί των νομών Ημαθίας και Πέλλας, οι οποίοι ξεκίνησαν σήμερα το πρωί νέο κύκλο κινητοποιήσεων. Στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό (λίγο πριν τη Βέροια), περίπου 500 τρακτέρ παρατάχτηκαν στην άκρη του δρόμου. Οι παραγωγοί της Ημαθίας συνεδρίασαν και αποφάσισαν ότι, σε πρώτη φάση, αύριο, στις 12 το μεσημέρι, και για μία ώρα, θα προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.



«Ζητούμε πρώτα από όλα να τηρηθούν, όσα συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι με την προηγούμενη κυβέρνηση, για τις τιμές απορρόφησης του βιομηχανικού ροδάκινου, που παραδόθηκε για κομπόστα, την αποζημίωση της ''χαμένης'' παραγωγής και την επιπλέον οικονομική ενίσχυση των αγροτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος.

Η συμφωνημένη τιμή απορρόφησης από τις βιομηχανίες κομπόστας είναι 18 λεπτά ανά κιλό και οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν άλλα επτά λεπτά ενίσχυση από το κράτος, ώστε η μεικτή τιμή -περιλαμβάνει το κόστος των μεταφορικών που βαρύνει τους παραγωγούς, και τα τέσσερα λεπτά που κατά μέσο όρο παίρνουν οι συνεταιρισμοί- να διαμορφωθεί στα 25 λεπτά.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο, σε σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων, επί κυβέρνησης ΝΔ, ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, είχε ανακοινώσει ότι η τιμή για τα ροδάκινα που προορίζονται για κομπόστα και που είναι περίπου η μισή ποσότητα, θα είναι μίνιμουμ 22 λεπτά, εκ των οποίων τα 18 λεπτά θα δώσουν οι βιομήχανοι και 4 λεπτά το ΛΑΕΚ. Στο μεταξύ, συζήτηση είχε γίνει και για το ενδεχόμενο ενίσχυσης με επιπλέον τρία λεπτά/κιλό, με τη μορφή επιδότηση εργασίας μέσω του υπουργείου Απασχόλησης.

Βασικό αίτημα των ροδακινοπαραγωγών προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι, εξάλλου, και η θεσμοθέτηση ενός συλλογικού φορέα για το ροδάκινο, ώστε να συμμετέχουν και οι παραγωγοί στη διαμόρφωση των τιμής του ροδάκινου. Κατά τον κ.Λιολιόπουλο, «σήμερα το θέμα της τιμής διαμορφώνεται μονομερώς από τις βιομηχανίες, και σε εμάς απλώς ανακοινώνεται».

Στην Πέλλα ροδακινοπαραγωγοί από τους αγροτικούς συλλόγους του Νομού συγκεντρώθηκαν το πρωί με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα στη διασταύρωση Μαυροβουνίου (76ο χλμ. Θεσσαλονίκης - Έδεσσας) και από εκεί μετέβησαν στη Νομαρχία Πέλλας, όπου επέδωσαν στον νομάρχη ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στο υπόμνημά του ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Μενηίδας ζητεί «την άμεση αποπληρωμή του εμπορεύσιμου ροδάκινου από τις βιομηχανίες και την άμεση ενημέρωση για τον τρόπο αποζημίωσης των αδιάθετων ποσοτήτων του συμπύρηνου ροδάκινου και το χρόνο πληρωμής», όπως ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου, Παναγιώτης Γιώγας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com