Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

160 «ναι» στoν προϋπολογισμό εξόδου από την κρίση

Με τις 160 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης εγκρίθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2010, ο οποίος αποτελεί το πρώτο βήμα για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Θέτει ως στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ. Προσκλητήριο και στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, να συμμετάσχουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας απηύθυνε ο πρωθυπουργός. Καταψήφισε τον προϋπολογισμό η Νέα Δημοκρατία, με τον πρόεδρό της, όμως, να δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει όσες κινήσεις κρίνει ότι θα βοηθήσουν την χώρα να εξέλθει της κρίσης. Αρνητική ήταν η ψήφος και των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.


Τον προϋπολογισμό υπερψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καταψήφισαν 139 βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δεν ψήφισε, καθώς έλειπε σε ταξίδι. Με επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής ενημέρωσε την ολομέλεια, ότι αν ήταν παρών θα καταψήφιζε τον προϋπολογισμό, πλην του σκέλους που αφορά στην προεδρία της Δημοκρατίας. Τα έξοδα της προεδρίας της δημοκρατίας αποδέχτηκαν 250 βουλευτές.

Ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε "ανεύθυνη κακοφωνία που ακυρώνει κάθε σοβαρό διάλογο" τα περί επερχόμενης φοροεπιδρομής, ενώ απάντησε και στις κορώνες περί κινδύνων από τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων σε νόμιμους μετανάστες: "Τη γαλανόλευκη τη σεβόμαστε και δεν την ευτελίζουμε για μικροκομματικές σκοπιμότητες", τόνισε.

Δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός αποτελεί συμβόλαιο τιμής με τους φορολογούμενους, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να γνωρίζουν που πηγαίνουν τα χρήματά τους. Ως παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι οι πόροι από την αύξηση της φορολογίας ποτών και τσιγάρων θα χρηματοδοτήσει την Υγεία και τα προγράμματα απασχόλησης νέων.

Ασκήσεις ισορροπίας από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έπρεπε να δώσει στίγμα της προεδρίας του, χωρίς όμως να αποτάξει το κυβερνητικό παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας. Εμφανίστηκε πιστός στις δηλώσεις που είχε κάνει όταν ανέλαβε την προεδρία του κόμματος, ότι θα είναι και μαζί με την κυβέρνηση και απέναντι, όταν πρέπει. Δήλωσε πρόθυμος να συναινέσει στις πολιτικές που κρίνει ότι θα έχουν θετικό αντίκρυσμα για τη χώρα, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική σε κυβερνητικές επιλογές.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com