Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Καταβολή ΕΚΑΣ σε 20.000 νέους δικαιούχους

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα προχωρήσει η καταβολή του ΕΚΑΣ σε 20.000 νέους δικαιούχους όπως γνωστοποίησε την Τρίτη, ο υφυπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, θα προωθηθεί ρύθμιση για τη διαδοχική ασφάλιση.


Σύμφωνα με όσα τόνισε ο υφυπουργός, δεν έχουν δημοσιευτεί τα εισοδηματικά κριτήρια του ΕΚΑΣ, τα οποία θα αλλάξουν προκειμένου να καταβληθεί επίδομα στους νέους δικαιούχους.

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι νέοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ θα λάβουν επιπλέον και την έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Από την πλευρά τους, οι δικαιούχοι δεν καλούνται να προβούν σε ενέργειες διεκδίκησης του ΕΚΑΣ. Όπως ανέφερε ο Γ. Κουτρουμάνης, τα ασφαλιστικά ταμεία θα ενημερώσουν τους ασφαλισμένους τους για την καταβολή.

Παράλληλα, ωστόσο, ενημέρωσε ότι όσοι πιθανοί δικαιούχοι δεν έχουν καταθέσει φορολογική δήλωση θα πρέπει να το κάνουν και ακολούθως να γνωστοποιήσουν τον αριθμό φορολογικού τους μητρώου στο ταμείο τους.

Σύμφωνα με τον Γ. Κουτρουμάνη, ο θεσμός του ΕΚΑΣ θα αναμορφωθεί. Όπως είπε, υπάρχει μελέτη ώστε να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων, προκειμένου να περιληφθούν περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι. Οι αλλαγές θα προχωρήσουν το πρώτο τρίμηνο του 2010 όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εργασίας.

Διαδοχική ασφάλιση

Αναφορικά με το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης, ο Γ. Κουτρουμάνης επεσήμανε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους θα προωθηθεί η σχετική ρύθμιση. Όπως ανέφερε, διορθώσεις θα γίνουν στο χρόνο έκδοσης της σύνταξης καθώς και στο ζήτημα των χαμηλότερων συντάξεων - με τις μειώσεις να φτάνουν και το 20% - όσων καταβάλλουν εισφορές σε δύο ταμεία.

Ταυτόχρονα, διευκρίνισε ότι η ρύθμιση για τη διαδοχική ασφάλιση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Σχολιάζοντας τη ρύθμιση για τη διαδοχική ασφάλιση, ο υφυπουργός μίλησε για πλήρη άρση των αδικιών που υπάρχουν σήμερα.

Βασική σύνταξη

Μιλώντας για τη βασική σύνταξη, ο υφυπουργός ανέφερε ότι δεν θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ. Επίσης, τόνισε πως αυτή θα κλιμακώνεται ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας του κάθε συνταξιούχου, έτσι ώστε να δίνονται περισσότερα χρήματα για όσα περισσότερα εργασίας.

Βαρέα και ανθυγιεινά

Οι αλλαγές στον τομέα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, θα αφορούν όσους εισέλθουν στην αγορά εργασίας μετά τη ψήφιση του νόμου και πρόσθεσε ότι θα ισχύουν ίδιοι όροι για ιδιωτικό και στενό δημόσιο τομέα.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com