Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Φοροσαφάρι για παραγραφές, περαιώσεις, ΦΠΑ

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες θα υποβληθούν σε εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους μέχρι τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2010, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, που αποτελεί κεντρικό στόχο του οικονομικού επιτελείου.


Ο επαναπροσδιορισμός των μέτρων καταπολέμησης τόσο της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου όσο και της παραοικονομίας τίθεται στον κοινωνικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους που άρχισε σήμερα το πρωί υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου. Σήμερα άλλωστε ξεκινά τις εργασίες του και το Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων υπό τον καθηγητή Γιώργο Ζανιά στο πλαίσιο του αναθεωρημένου τετραετούς Προγράμματος Σταθερότητας 2010 - 2013, με το οποίο θα εξειδικευθούν και τα οικονομικά μέτρα έναντι της Ε.Ε.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου εντοπίζει τα προβλήματα στη «λειτουργία του δημόσιου τομέα, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή», επισημαίνοντας το προ πενταετίας αίτημα της Κομισιόν για τη μεταρρύθμιση, που δεν υλοποίησε ποτέ η προηγούμενη κυβέρνηση.

Φοροκλοπή ΦΠΑ, περαίωση και αυτορύθμιση, υποθέσεις που κινδυνεύουν να παραγραφούν και ομάδες υψηλής επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή βάζει στο στόχαστρο το οικονομικό επιτελείο προς ενίσχυση των εσόδων.

Οι φορολογικοί έλεγχοι για τους έχοντες εισοδήματα μέχρι 1,03 εκατ. ευρώ θα γίνονται από τις Εφορίες, για υψηλότερα εισοδήματα και μέχρι 9 εκατ. ευρώ (κυρίως επιχειρήσεις) από τα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα και για άνω των 9 εκατ. από ΔΕΚ. Συγκεκριμένα στοχεύουν σε 8 τομείς:

1 Τις παραγραφόμενες, τέλη Ιουνίου 2010, χρήσεις της τετραετίας 2000 - 2003 και χρήσεις για τις οποίες επήλθε παράταση λόγω εικονικών, πλαστών και νοθευμένων φορολογικών στοιχείων ή κατάσχεση ανεπίσημων βιβλίων και στοιχείων.

Οι εκτός αυτορύθμισης

2 Τις παραγραφόμενες, επίσης 30.6.2010, υποθέσεις για κοινοποίηση πράξεων επιβολής Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας τριετίας 1997 - 1999 και ειδικού φόρου ακινήτων διετίας 2003 - 2004.

3 Τους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν αποδέχθηκαν τη ρύθμιση της περαίωσης ή δεν υπέβαλαν οι ίδιοι σημείωμα στην περίπτωση που δεν τους εστάλη εκκαθαριστικό, καθώς και όσοι δεν εντάχθηκαν στην αυτορύθμιση.

4 Τις εξαιρούμενες υποθέσεις, όπως πλαστά ή εικονικά κ.λπ. φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω 9 εκατ. ευρώ, αλλά και μη ελεγχθέντα ανεπίσημα βιβλία ή στοιχεία.

5 Εφορίες, Περιφερειακά και Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο ξεκινούν τακτικούς ελέγχους μέχρι 30.6.2010 πρωτίστως παραγραφόμενων υποθέσεων, αλλά και ενδελεχείς ελέγχους εκκρεμών. Το έργο τους θα υποβοηθηθεί από αρχεία νομικών προσώπων, πληροφορίες από αποτελέσματα προηγούμενων ελέγχων, περαιωμένες χρήσεις και αυτοέλεγχο, στα οποία έχουν πρόσβαση Εφορίες και Ελεγκτικά Κέντρα.

6 Εστιάζουν και στους προσωρινούς ελέγχους, με εντατικοποίηση δραστηριότητας μέχρι 16.2.2010 με τη βοήθεια στατιστικών στοιχείων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων και του Taxis. Επισπεύδεται ο έλεγχος περιπτώσεων μη υποβολής περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, παρακρατούμενων φόρων, αλλά και υποθέσεων που υποβλήθηκαν δηλώσεις ΦΠΑ αλλά δεν πληρώθηκε ο φόρος μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Αν διαπιστωθεί ότι δεν τις έχουν υποβάλει, ειδοποιούνται να τις καταθέσουν εντός 5 ημερών μετά των πρόσθετων φόρων, προστίμων και κυρώσεων.

Προληπτικοί έλεγχοι

7 Συνεργεία προληπτικού ελέγχου θα σαρώσουν την αγορά, με έμφαση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής επικινδυνότητας, όπως ελεύθερους επαγγελματίες παροχής υπηρεσιών. Ειδικά για υποθέσεις που παραγράφονται θα υπάρξει επίσπευση με γνωστοποίηση δελτίων πληροφοριών μέχρι 31.12.2010.

8 Πλήρης ενημέρωση της κεντρικής υπηρεσίας ακόμα και για τους εφοριακούς που βγήκαν για τακτικούς ή προσωρινούς ελέγχους τον Δεκέμβριο, ενώ οι έφοροι θα ελέγχονται σε μηνιαία βάση για τον αριθμό των ελέγχων, τα αποτελέσματα και δη για το αν εκπληρώνουν τους στόχους που τους έχουν θέσει. Σημειώνεται ότι πολύμηνη αστοχία σηματοδοτεί και «αποκεφαλισμό» του εφόρου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com