Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Με δικαστήρια απειλεί την Ελλάδα η Κομισιόν για τις «φοροδιακρίσεις»

Με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί σχετικά με την επιλεκτική φορολογική μεταχείριση Eλλήνων και Ευρωπαίων αναφορικά με τις δαπάνες που πραγματοποιούνται στη χώρα. Ακόμη η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να εφαρμόσει ενιαία φορολόγηση στα μερίσματα που προέρχονται από το εξωτερικό σε σχέση με αυτά των Ελληνικών εταιρειών.


Όσον αφορά τα μερίσματα, η Κομισιόν σημειώνει πως αυτά που προέρχονται από ξένες εταιρείες φορολογούνται, την ώρα που τα εγχώρια μερίσματα απαλλάσσονται του φόρου. Αυτή η πρακτική, αναφέρει η Ε.Ε. δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες υπέρ των ελληνικών εταιρειών .

Στην αναφορά υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώθηκε με την από το 2009 απόφαση της Ε.Ε. και δεν έχει αλλάξει το καθεστώς για τα μερίσματα μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια, η Ε.Ε. αναφέρει ότι ξεκινάει νομική διαδικασία κατά της Ελλάδας λόγω της μη συμμόρφωσης της με την απόφαση αυτή.

Επιλεκτική αφαίρεση δαπανών από το εισόδημα

Όπως αναφέρει έκθεση της Ε.Ε., μέχρι σήμερα συγκεκριμένες κατηγορίες καταναλωτικών δαπανών, μπορούν να αφαιρεθούν από το εισόδημα Ελλήνων πολιτών και όχι από ξένων.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, Ευρωπαίοι που όμως το εισόδημα τους προέρχεται κατά κύριο λόγο από την Ελλάδα, να μην μπορούν να αφαιρέσουν σαν φορολογικό έξοδο, τις δαπάνες που πραγματοποιούν. Σύμφωνα με την Ε.Ε. η πρακτική αυτή αντιτίθεται στην αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών και της ελευθερίας να παρέχουν υπηρεσίες οπουδήποτε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπροσθέτως, αυτή η νομοθεσία αποθαρρύνει τους Έλληνες να απολαμβάνουν υπηρεσίες από το εξωτερικό και αντίστοιχα τους ξένους επιχειρηματίες να προσφέρουν υπηρεσίες στην Ελλάδα. Κατα συνέπεια, η Ε.Ε. ζητά από την Ελλάδα να τροποποιήσει άμεσα τις απαλλαγές για δαπάνες έτσι ώστε να ισχύουν και για τους Ευρωπαίους πολίτες και να επιτευχθεί ίση μεταχείριση.

Όπως σημειώνει, εάν σε περίοδο δύο μηνών η Ελλάδα δεν αλλάξει το καθεστώς, η Κομισιόν ενδέχεται να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com