Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το πακέτο Χατζηγάκη

Την απόφασή της να ερευνήσει τις αντισταθμιστικές οφειλές, ύψους 425 εκατομμυρίων ευρώ, που καταβλήθηκε στους Έλληνες αγρότες τη διετία 2008-2009 (επί υπουργίας Σ. Χατζηγάκη), ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος «υπενθύμισε» στη χώρα μας τις υποχρεώσεις της σχετικά με τη διακίνηση αγαθών και προϊόντων, με αφορμή τα μπλόκα.


Την ώρα που οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα και η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για "αμφιβόλου νομιμότητας έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις των αγροτών" η Κομισιόν ζητά τον... λογαριασμό του πακέτου Χατζηγάκη και παρεμβαίνει - περισσότερο τυπικά- και στους αποκλεισμούς των δρόμων.

Με την απόφασή της να ασκήσει έλεγχο στο πακέτο Χατζηγάκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποκλείει να αφορούσε κρατικές ενισχύσεις, καθώς αμφισβητεί ότι οι φυσικές καταστροφές στη χώρα μας ήταν τόσο μεγάλες όσο δηλώθηκαν. Εάν αυτό ισχύει, κατά συνέπεια δόθηκαν και περισσότερα χρήματα από όσα προβλέπονται.

Ευρωπαϊκή παρέμβαση και για τα μπλόκα

Η Κομισιόν παρεμβαίνει και για τα μπλόκα, καθώς ο αρμόδιος εκπρόσωπός της αναφέρει ότι Ελλάδα οφείλει να ενημερώνει τα κράτη της Ε.Ε. για την παρεμπόδιση της διακίνησης αγαθών. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε θέματα ανταγωνισμού, Τζόναθαν Τοντ απάντησε ότι η ελεύθερη διακίνηση των αγαθών ανάμεσα στα κράτη-μέλη είναι βασική αρχή της Ε.Ε. Όπως σημείωσε, οι ελληνικές αρχές είχαν την υποχρέωση να ενημερώσουν από την αρχή τα κράτη-μέλη και την Επιτροπή για ενδεχόμενη παρεμπόδισής της. Επισήμανε, δε, ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και περιμένει ενημέρωση από τις ελληνικές αρχές για το πως θα μπορούσε να αποκατασταθεί η ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων.

Ταυτόχρονα, εμπειρογνώμονες από την Βουλγαρία και την Ρουμανία βρίσκονται στις Βρυξέλλες, για να ενημερώσουν τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα εμπορεύματά τους, εξαιτίας των μπλόκων των ελληνικών αγροτικών μπλόκων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρήσεων, Τομ Βαν Λίρουπ, σημείωσε ότι η συνάντηση γίνεται σε τεχνικό επίπεδο.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com