Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Κυβερνητικές αποστάσεις από το «αμερικανικό» σύστημα για τα πανεπιστήμια

Χωρίς κάλυψη άφησε τον Γ. Πανάρετο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις του υφυπουργού Παιδείας για τη δημιουργία κολεγίων σε τοπικό επίπεδο μέσω των οποίων θα γίνεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια ώρα για «προσωπικές απόψεις του κ. Πανάρετου που δεν εκφράζουν απαραίτητα τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση», κάνουν λόγο κύκλοι της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου.


Σημειώνεται ότι ο Γ. Πανάρετος ανάρτησε την πρότασή του,στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, προκαλώντας -σύμφωνα με πληροφορίες- την ενόχληση της Άννας Διαμαντοπούλου , παρότι αντίστοιχες απόψεις περί ίδρυσης τοπικών κολεγίων που θα λειτουργήσουν ως "γέφυρα" εισαγωγής υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ είχε διατυπώσει ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου, το 1995, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η "βόμβα" του Γ. Πανάρετου

Ο κ. Πανάρετος, όπως ο ίδιος, σημειώνει "πήρε την ιδέα" για τα τοπικά κολέγια, από το τελευταίο ταξίδι του, πριν από ένα μήνα, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Διέκρινε και οικονομικά οφέλη στην πρόταση, υποστηρίζοντας ότι στην πολιτεία στοιχίζει πολύ λιγότερα χρήματα ένα τέτοιο εγχείρημα, μέσω τοπικών κολεγίων, παρά μέσω πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις του υφυπουργού Παιδείας, οι μαθητές μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο θα εισάγονται όλοι άνευ εξετάσεων στα τοπικά κολέγια, όπου θα φοιτούν για δύο χρόνια. Στη συνέχεια θα γίνεται επιλογή μεταξύ όσων ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τις σπουδές τους, οι οποία και θα εγγράφονται στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, ενώ οι υπόλοιποι θα λαμβάνουν κολεγιακό πτυχίο με σαφή επαγγελματικά δικαιώματα και άμεσα συνδεδεμένο με την αγορά εργασίας.

Ο κ. Πανάρετος, μάλιστα, προχωρά και ένα βήμα πιο πέρα εκφράζοντας την άποψη ότι σε "τοπικά κολέγια" μπορούν να μετατραπούν και "τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ που σήμερα έχουν κενές θέσεις". Με αυτό τον τρόπο, υπογραμμίζει ο κ. Πανάρετος, μπορεί να αντιμετωπιστεί και "το πρόβλημα της βάσης του 10".

"Διατύπωσα μία άποψη, η οποία αφορά το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας ενδιάμεσης βαθμίδας μεταλυκειακής εκπαίδευσης όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες. Η βαθμίδα αυτή θα είναι μία εναλλακτική επιλογή για όσους τελειώνουν το λύκειο και δεν θέλουν ή δεν μπορούν να μπουν μέσω των πανελληνίων εξετάσεων στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, όπου θα μπορούσαν να εγγράφονται μόνο με το απολυτήριο του λυκείου. Στη συνέχεια θα μπορούν είτε να επιδιώξουν την μεταπήδηση σε ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είτε να επιδιώξουν την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων. Σε κάθε περίπτωση θα αποκτούν τίτλο σπουδών", τόνισε ο κ. Πανάρετος.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com