Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2010

Τι αλλάζει στην φετινή δήλωση εισοδήματος

Μέχρι και τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου θα πρέπει να συμπληρώσετε στο φετινό έντυπο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Αν έχετε αποδείξεις από δικηγόρους ή γιατρούς θα έχετε για πρώτη φορά γενναία έκπτωση φόρου. Όμως δεν πρόκειται για τις μοναδικές αλλαγές που θα «αντιμετωπίσετε» συμπληρώνοντας το γνωστό Ε1. Η πλήρης «απογραφή» των μεταβολών που θα εντοπίσετε ρίχνοντας μια αναλυτική ματιά στον φάκελο που θα στείλει η εφορία, έχει ως εξής:


Το καινούριο έντυπο θα κληθούν να συμπληρώσουν περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Κάποιες από τις αλλαγές έγιναν για να καλύψουν τις ανάγκες της εφορίας να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η προσθήκη χωριστού κωδικού στον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουμε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου. Κάποιοι από τους νέους κωδικούς, θα συμπληρωθούν με...χαμόγελο καθώς εξασφαλίζουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου. Οι βασικές αλλαγές είναι:

Πίνακας 1 – Ατομικά στοιχεία

Η πρώτη αλλαγή έρχεται στον πίνακα 1, όπου δηλώνουμε τα ατομικά στοιχεία ταυτότητας και επικοινωνίας. Η προσθήκη στο καινούριο έντυπο, αφορά στον αριθμό του κινητού τηλεφώνου που πλέον είναι υποχρεωτικός καθώς και στο πεδίο “Δήμος που είστε εγγεγραμμένος”.

Εκεί θα εμφανίζεται προεκτυπωμένος ο δήμος, στο δημοτολόγιο του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο φορολογούμενος κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2009. Πρόκειται για τον δήμο από τον οποίο παίρνει πιστοποιητικά ο φορολογούμενος και όχι για το δήμο κατοικίας. Σε περίπτωση που είναι τυπωμένος λάθος, πρέπει να διαγραφεί και να συμπληρωθεί δίπλα ο σωστός δήμος τον οποίο κανείς μπορεί να μάθει μέσω των ΚΕΠ ή τηλεφώνου στο 1500. Εάν φέτος συμπληρώνετε για πρώτη φορά δήλωση, θα πρέπει να γράψετε τον δήμο μόνοι σας.

Πίνακας 2 – Πληροφοριακά στοιχεία

Από τον πίνακα 2, έχει αφαιρεθεί η ερώτηση νούμερο 11 που αφορούσε στους νέους επιτηδευματίες με πρώτη έναρξη το 2006 ή με πρώτη έναρξη το 2003 και έτος γέννησης μετά το 1978.

Πίνακας 4Α- Φορολογούμενα εισοδήματα

Από τον πίνακα 4, έχει αφαιρεθεί η ερώτηση που αφορά στο καθαρό ποσό επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) που εισέπραξε ο φορολογούμενος και όπως θα δείτε παρακάτω προστίθεται στον πίνακα 6. Πρόκειται για μια τυπική αλλαγή καθώς το ΕΚΑΣ φέτος δεν φορολογείται και χορηγείται σε εισοδήματα που είναι αρκετά χαμηλότερα από το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

Πίνακας 4Ζ- Εισόδημα αλλοδαπής προέλευσης

Στον πίνακα Ζ απουσιάζουν φέτος οι κατηγορίες :

•9 τόκοι και μερίσματα τίτλων αλλοδαπής προέλευσης και

•10 τόκοι αλλοδαπής προέλευσης υπαγόμενοι στην παρακράτηση του άρθρου 10 του 3312/05.

Πλέον, οι κατηγορίες αυτές έχουν “συγχωνευτεί” σε μια νέα, με την ονομασία "εισοδήματα από κινητές αξίες αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις".
Πίνακας 5- Προσδιορισμός ετήσιας τεκμαρτής δαπάνης

Στο μέρος 2 του πίνακα 5, γράφονται τα ποσά που έχουν καταβληθεί για δαπάνες και συνυπολογίζονται στα τεκμήρια. Από την περίπτωση ζ, απουσιάζουν πλέον οι δαπάνες για χρεώσεις μέσω πιστωτικών καρτών για αγορά μη καταναλωτικών αγαθών.

Πίνακας 6 – Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία

Στον πίνακα αυτό, έχει προστεθεί η περίπτωση 6, που αναγράφεται το καθαρό ποσό επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ).

Πίνακας 7- Ποσά δαπανών που αφαιρούνται από το συνολικό εισόδημα ή από το φόρο

Δύο νέες υποενότητες προστέθηκαν στις κατηγορίες των δαπανών που μας δίνουν έκπτωση από το φόρο ή αφαιρούνται από το συνολικό μας εισόδημα. Από φέτος, όπως βλέπετε στον πίνακα, τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης που αναγραφόντουσαν συγκεντρωτικά και έδιναν έκπτωση 20% από το φόρο, διαχωρίζονται από το εάν είναι ιατρικής ή νοσοκομειακής περίθαλψης και από το εάν έχουν πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα.

Τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης, δηλαδή οι αποδείξεις από γιατρούς θα αφαιρούνται στο σύνολο τους από το εισόδημα που δηλώνετε. Από την άλλη τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης, σε Ελλάδα ή εξωτερικό, θα αφαιρούνται σε ποσοστό 20% από τον φόρο με μέγιστο ποσό μείωσης 6.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο.

Επίσης έχει προστεθεί το πεδίο Δαπάνη δικηγόρου στο οποίο εμφανίζονται οι δαπάνες μέσα στο έτος για δικηγορικές υπηρεσίες. Σε αυτό το πεδίο θα μπαίνουν τα ποσά για νομικές υπηρεσίες, εκτός των αμοιβών για την παράσταση και τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων καθώς και εκτός των ποσών για δίκες μισθωτικών διαφορών ακινήτων ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας. Τονίζεται σε κάθε περίπτωση πως πρέπει με τη δήλωση να συνυποβληθεί η απόδειξη παροχής υπηρεσιών του δικηγόρου. Το συνολικό ποσό των δαπανών σε δικηγόρους αφαιρείται από το εισόδημα που δηλώνει ο φορολογούμενος.

Στην κατηγορία 9 που αφορά στους τόκους που καταβλήθηκαν για στεγαστικά δάνεια έχουν προστεθεί, όπως βλέπετε παρακάτω, δύο νέες κατηγορίες ,ε και στ για τόκους από συμβάσεις δανείων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2009.

Στην πρώτη επιλογή μπαίνουν οι δεδουλευμένοι τόκοι στεγαστικών δανείων από 1/1/2009 για απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τ.μ, με ακριβώς τις ίδιες προϋποθέσεις που ίσχυαν και για τα δάνεια των προηγούμενων κατηγοριών.

Σε περίπτωση που η κατοικία είναι πάνω από 200 τετραγωνικά μέτρα τότε συμπληρώνεται και το πεδίο 075 επιφάνεια σε τετραγωνικά. Οι τόκοι εκπίπτουν σε ποσοστό 40% και αναλογικά μέχρι τα 200 τετραγωνικά μέτρα. Εξαιρούνται οι τόκοι για δάνεια που χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή προηγούμενων.

Στον δε κωδικό στ, συμπληρώνεται το σύνολο των ποσών για συμβάσεις δανείων μέσα στο 2009 (από 1/1) είτε έχει ληφθεί από κοινού είτε ξεχωριστά από τον κάθε σύζυγο. Οι τόκοι για τα δάνεια αυτά αφαιρούνται σε ποσοστό 40% από τον φόρο που προκύπτει και υπολογίζονται στο τμήμα του δανείου ή των δανείων που αντιστοιχεί σε σύνολο 350.000 ευρώ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com