Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Στο μικροσκόπιο όλες οι μεγάλες συντάξεις

Από ψιλό κόσκινο θα περάσουν οι υψηλότερες συντάξεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων που βρίσκονται πάνω από το πλαφόν των 2.792 ευρώ το οποίο ισχύει σήμερα, χωρίς τις προσαυξήσεις των οικογενειακών επιδομάτων.


Συντάξεις πάνω από αυτό το ποσό καταβάλλουν το ΙΚΑ, το ΤΣΠ-ΕΤΕ, το ΤΑΠ-ΟΤΕ το ΤΑΝΠΥ, το ΤΣΠΕΑΘ, το ΤΑΙΣΥΤ και ο ΟΑΠ-ΔΕΗ.

Οι διοικήσεις των ταμείων, πέραν της καταγραφής του αριθμού των συνταξιούχων ανά κλιμάκιο, έχουν αρχίσει την εξέταση των ατομικών φακέλων ώστε να διαπιστωθεί εάν οι συντάξεις πάνω από το πλαφόν είναι επαρκώς αιτιολογημένες. Από τη μελέτη των κλιμακίων στο ταμείο του προσωπικού της ΔΕΗ και του ΟΤΕ διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των συντάξεων που βρίσκονται πάνω από το πλαφόν είναι μεγάλος και αποφασίστηκε η έρευνα να συνεχιστεί δειγματοληπτικά.

Στο ταμείο της ΔΕΗ σε σύνολο 32.727 συνταξιούχων στο κλιμάκιο σύνταξης από 3.000 έως 3.500 ευρώ βρίσκονται 2.577 συνταξιούχοι, ενώ στο επόμενο κλιμάκιο, από 3.500 έως 4.000 ευρώ, είναι 115 συνταξιούχοι και στο ανώτατο, πάνω από 4.000 ευρώ, 5 συνταξιούχοι. Στο ΤΑΠ-ΟΤΕ σε σύνολο 51.040 συνταξιούχων στα κλιμάκια άνω των 3.000 ευρώ έχουν καταγραφεί 884 συνταξιούχοι.

Παράλληλα, σε όλα τα ταμεία, θα γίνει το επόμενο διάστημα επικαιροποίηση των στοιχείων για τις αναπηρικές συντάξεις. Ειδικά για τις περιοχές όπου το ποσοστό αναπηρικών συντάξεων είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ζητήσει από τα μεγαλύτερα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) αναλυτική ενημέρωση για τις ενέργειες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και καταγραφή των αποτελεσμάτων. Η κυβέρνηση θέλει να έχει ολοκληρωμένη εικόνα ώστε να συνδυάσει τις γενικότερες αλλαγές που σχεδιάζει στο ασφαλιστικό με την παράλληλη διόρθωση των στρεβλώσεων. Εκτιμάται ότι πολλές από τις συντάξεις που βρίσκονται στα ανώτερα κλιμάκια δεν δικαιολογούνται με το γενικό τύπο υπολογισμού αποδοχών και καταβαλλόμενων εισφορών.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com