Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

Ενημέρωση στις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας για την κατάργηση της βίζας

Στη βελτίωση των διμερών εμπορικών σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ αναμένεται να συμβάλει η ένταξη της Ελλάδας, από τις 5 Απριλίου, στο πρόγραμμα απαλλαγής από την αμερικανική βίζα. Για το πρόγραμμα καθώς και για τις ενέργειες που κάνει το Εμπορικό Τμήμα της Αμερικανικής Πρεσβείας ως προς τις επαφές μεταξύ ελληνικών εταιριών με αντίστοιχες αμερικανικές, σε περίπτωση που Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ, ενημερώθηκε το δ.σ. του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ).


Η ενημέρωση έγινε στη διάρκεια στη διάρκεια διευρυμένης συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στο Αμερικανικό Προξενείο Θεσσαλονίκης, παρουσία της Γενικής Προξένου, Cathrin Kay. Μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχε, επίσης, ο εμπορικός ακόλουθος των ΗΠΑ στην Αθήνα, David McNeil.

Σχετικά με το Πρόγραμμα Απαλλαγής της βίζας με τις ΗΠΑ, η κ. Kay τόνισε μεταξύ άλλων πως αυτό ισχύει μόνο για άτομα με έγκυρο ελληνικό διαβατήριο, που έχει ενσωματωμένο ηλεκτρονικό τσιπ και έχει εκδοθεί μετά τις 26/8/2006. Η ηλεκτρονική έγκριση ταξιδίου (γνωστή διεθνώς ως ESTA) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τουριστικά ή επαγγελματικά ταξίδια, από τα οποία δεν προκύπτει αμοιβή και για παραμονή στις ΗΠΑ έως 90 ημέρες. Έχει ισχύ δύο ετών. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση και να συμπληρώσουν το έντυπο για την ΕSTA.

Σε ό,τι αφορά στο διμερές εξωτερικό εμπόριο, ο ΣΕΒΕ, ανακοίνωσε πως οι ελληνικές εξαγωγές τοποθετούν τη χώρα στη 17η θέση των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, μεταξύ των 27 κρατών - μελών της ΕΕ. Την πρώτη θέση μεταξύ των εξαγόμενων προς ΗΠΑ ελληνικών προϊόντων κατέχουν τα πετρελαιοειδή, με συνεισφορά 30,9% το 2008, ενώ στη δεύτερη βρίσκονται τα μέταλλα και στην τρίτη τα τρόφιμα. Το 2008 οι ελληνικές εξαγωγές προς ΗΠΑ ανήλθαν σε 885,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 27,9% σε σχέση με το 2007. Πάντως, στο ενδεκάμηνο 2009 σημείωσαν κάμψη 14%, με την πτώση να οδηγείται από το πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος μετάλλων (-44%).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com