Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Κύπρος: Στα 180 εκ. ευρώ ενδέχεται να ανέλθει η συνεισφορά της Κύπρου στην Ελλάδα

«Η συνεισφορά της Κύπρου στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας ενδέχεται να ανέλθει και στα 180 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, και τόνισε πως «οποιοδήποτε κι αν είναι το ποσό, η Κύπρος θα συνεισφέρει».Ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι η Κύπρος έχει υποχρέωση να συνεισφέρει το δύο τοις χιλίοις του συνολικού ποσού, το οποίο θα διαθέσει η ευρωζώνη για στήριξη της ελληνικής οικονομίας, διευκρινίζοντας ότι το συνολικό ποσό είναι ακόμη ρευστό και ότι για τα 90 δισ. Ευρώ, στα οποία αναφέρονται οι τελευταίες πληροφορίες, το μερίδιο της Κύπρου είναι 180 εκ. ευρώ.

«Βεβαίως, τα δάνεια αυτά θα εκταμιευθούν σταδιακά, τα επόμενα τρία χρόνια, ανάλογα με τις ανάγκες του δημοσίου και με την πρόοδο στην υλοποίηση των οικονομικών μέτρων, τα οποία πιθανώς να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», εξήγησε ο Κύπριος υπουργός.

Σε ερώτηση αν τα οικονομικά της Κύπρου επιτρέπουν την αύξηση του δανεισμού στην Ελλάδα, ο κ. Σταυράκης απάντησε ότι «το ποσό αυτό δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα, σύμφωνα με τους κανονισμούς του Eurostat».

Εξήγησε ότι στην περίπτωση, που χρειαστεί να εκταμιευθεί όλο το ποσό των 180 εκ. ευρώ, το δημόσιο χρέος της Κύπρου θα ανεβεί κατά μια ποσοστιαία μονάδα, από 55%, που είναι σήμερα, στο 56% .

Σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή των δανείων, ο κ. Σταυράκης είπε ότι η λεπτομέρεια αυτή δεν έχει καθοριστεί.

«Φαντάζομαι ότι για κάθε εκταμίευση θα υπάρχει μια τρίχρονη περίοδος αποπληρωμής του δανείου, άρα αν το ποσό εκταμιευθεί σε τρία χρόνια, θα εξοφληθεί σε έξι χρόνια από σήμερα. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες, οι οποίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί», πρόσθεσε.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com