Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Σε 200 δισ. ευρώ το κόστος πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας για επενδυτές

Οι επενδυτές σε ελληνικά ομόλογα μπορεί να χάσουν 200 δισεκατομμύρια ευρώ εάν χρεοκοπήσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Standard & Poor's.


Η εταιρία πιστοληπτικής αξιολόγησης, η οποία υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, εκτιμά τώρα πως οι επενδυτές θα εισπράξουν μόνον το 30-50% της επένδυσής τους σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δηλώσει αδυναμία πληρωμών. Υπολογίζεται πως στην αγορά κυκλοφορούν 296 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων.

Η υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδο junk (σκουπιδιών) ώθησε τους επενδυτές να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα εκτοξεύοντας έτσι τις αποδόσεις των διετών τίτλων στο 23% σήμερα από 4,6% που ήταν πριν ένα μήνα, καθώς ενισχύθηκαν οι φόβοι πως η χώρα θα καθυστερήσει ή θα μειώσει τις αποπληρωμές των χρεών της. Μέχρι προχθές τα ελληνικά ομόλογα είχαν ήδη χάσει το 17% της αξίας τους φέτος (Bloomberg).

Με την υποβάθμιση από S&P τα ελληνικά ομόλογα εξισώθηκαν με αυτά του Αζερμπαϊτζάν και της Αιγύπτου αυξάνοντας θεαματικά το κόστος δανεισμού της χώρας και φέρνοντας κοντύτερα την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους. Όπως επισήμανε Diego Iscaro, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Global Insight. "Οι τελευταίες εξελίξεις σημαίνουν πως οι πιθανότητες της Ελλάδας να επιλύσει τα προβλήματά της χωρίς αναδιάρθρωση των χρεών της είναι αμυδρές".
 
website counter
friend finderplentyoffish.com