Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Η ελληνική «μόλυνση» πιέζει την ΕΕ για βοήθεια και σ' άλλες χώρες

Η επιδείνωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους εντείνει τις πιέσεις στους σχεδιαστές της οικονομικής πολιτικής να διευρύνουν το πακέτο διάσωσης πέραν της Ελλάδας, καθώς οι πρόσφατες υποβαθμίσεις των ελληνικών και πορτογαλικών ομολόγων αύξησε τα κόστη δανεισμού της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ιρλανδίας.


Ο κίνδυνος για τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι η δημοσιονομική αναταραχή - η οποία ξεκίνησε 6 μήνες πριν με την παραποίηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων - να ξεφύγει από κάθε κοινοτικό έλεγχο.

Ενόσω η Ελλάδα περιμένει χρηματοδοτική βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους της, η Ε.Ε δεν έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα σχέδια για παροχή βοήθειας σε άλλες χώρες-μέλη εφόσον αυτές τη ζητούσαν. Χθες το ευρώ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο έτους των 1,296 δολ.

Όπως δήλωσε ο Eric Fine, ο οποίος διευθύνει το hedge fund αναδυόμενων αγορών Van's Eck's Strategies, "οι σχεδιαστές της ευρωπαϊκής πολιτικής πρέπει να ηγηθούν των αγορών. Εδώ δεν πρόκειται πλέον για ένα πρόβλημα που αφορά την Ελλάδα ή την Πορτογαλία, αλλά που καλύπτει όλο το ευρω-σύστημα".

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος τώρα είναι η αγορά να στοιχηματίζει μεμονωμένα εναντίον κάθε χρεωμένης περιφερειακής χώρας και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μία γενική κρίση κρατικών χρεών. Ο κίνδυνος μεταδοτικότητας είναι πραγματικός" δήλωσε επίσης ο Alex Botte στρατηγικός αναλυτής σταθερού εισοδήματος της AXA Investment Managers στο Παρίσι.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com