Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Τα κριτήρια των συνενώσεων

Ενιαία για όλη τη χώρα, εξαιρουμένων ασφαλώς των νησιωτικών και ορεινών περιοχών (λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων), ήταν τα κριτήρια για τις συνενώσεις των νέων δήμων του «Καλλικράτη».


Αυτό διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, σημειώνοντας παράλληλα ότι ως πληθυσμιακό μέτρο για την εφαρμογή των κριτηρίων χρησιμοποιείται ο μόνιμος πληθυσμός βάσει της απογραφής του 2001.

Τα ειδικά κριτήρια για τη συγκρότηση των νέων δήμων είναι:

* Η εισαγωγή ελάχιστου πληθυσμιακού μεγέθους 10.000 μονίμων κατοίκων (με εξαίρεση τους νησιωτικούς και ορεινούς δήμους).

(Το ως άνω όριο των 10.000 κατοίκων αυξάνεται κατά 20% προκειμένου ένας δήμος να μπορεί να διατηρηθεί στα σημερινά διοικητικά όριά του, ως ένας αυτοτελής δήμος.)

* Για τις μητροπολιτικές περιοχές Αθηνών και Θεσσαλονίκης το ελάχιστο όριο είναι οι 25.000 κάτοικοι.

Και τούτο λόγω της οικιστικής τους πυκνότητας και της μητροπολιτικής τους οργάνωσης, που οδηγεί υποχρεωτικά σε μεγαλύτερες ενότητες.

* Η μη διάσπαση των ορίων των δήμων, των νομών αλλά και των περιφερειών. Ταυτόχρονα εισάγεται διαδικασία για τη δυνατότητα μεταφοράς σημερινών τοπικών Διαμερισμάτων σε άλλους όμορους δήμους στο άμεσο μέλλον.

* Η μη συνένωση δήμων χωρίς εδαφική συνέχεια, για προφανείς συγκοινωνιακούς (και όχι μόνον) λόγους.

* Για τα νησιά εφαρμόζεται η αρχή: Ενας δήμος σε κάθε νησί, ανεξαρτήτως πληθυσμού (τα μικρά νησιά που διαθέτουν απρόσκοπτη επικοινωνία με τον άλλοτε νησιωτικό δήμο, συνενώνονται με αυτόν).

* Για τους ορεινούς δήμους (με ορεινούς όγκους σε ποσοστό άνω του 50%) το πληθυσμιακό όριο καθορίζεται στους 2.000 κατοίκους.

* Για τα μεγάλα αστικά κέντρα της περιφέρειας, συνενώνονται υποχρεωτικά όμοροι δήμοι, οι οποίοι αποτελούν λειτουργική ενότητα ανεξαρτήτως πληθυσμιακού ορίου.

Ο κ. Ραγκούσης είπε ότι υπήρξαν και 14 περιπτώσεις δήμων για τους οποίους με την εφαρμογή των κριτηρίων προέκυψαν δύο ισοδύναμες λύσεις-προτάσεις και ως εκ τούτου οι περιπτώσεις αυτές τίθενται σε δημόσιο διάλογο, ώστε να υπάρξει τελικά η καλύτερη δυνατή επιλογή.

«Το ίδιο ισχύει προφανώς και για κάθε άλλη προτεινόμενη λύση. Ολες τίθενται σε διαβούλευση και θα αξιολογηθεί κάθε πρόταση που βελτιώνει τη συνολική λύση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών.

Η μία περίπτωση αφορά τον Δήμο Καματερού Αττικής, ο οποίος έχει πληθυσμό κάτω των 25.000 κατοίκων και ως εκ τούτου θα ενωθεί ή με τον Δήμο Αγίων Αναργύρων ή με τον Δήμο Ιλίου.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com