Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Υποσχέσεις για εξασφάλιση και μετατάξεις τον Σεπτέμβριο

Για τους περίπου 200.000 εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών για τον «Καλλικράτη» είχαν ένα καλό κι ένα κακό νέο.


Το καλό: ο κ. Ραγκούσης υποσχέθηκε την εξασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τόσο εν μέσω της οικονομικής κρίσης όσο και προ και μετά των μετατάξεων που θα πραγματοποιηθούν με στόχο τον εξορθολογισμό του προσωπικού επ' ευκαιρία των συνενώσεων. Το κακό: ότι οι υποχρεωτικές μετατάξεις θα πραγματοποιηθούν και μάλιστα άμεσα (από τον Σεπτέμβριο) για εκείνους που δεν θα πλαισιώσουν το πρόγραμμα των εθελοντικών μετατάξεων.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση διά στόματος του προέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλου τονίζουν: «Η επιτυχημένη εφαρμογή του "Καλλικράτη" θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμμετοχή και σύμπραξη του συνόλου των εργαζομένων και την αξιοποίησή τους. Η υπηρεσιακή ανασφάλεια που καλλιεργείται στο προσωπικό των ΟΤΑ λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της εμπλοκής της διοικητικής μεταρρύθμισης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την κατάργηση υπηρεσιών και την απόλυση προσωπικού, όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην επιτυχία της διοικητικής μεταρρύθμισης, αλλά θα αποτελέσει αιτία συγκρούσεων για όλους τους εργαζομένους».

Η κριτική των εργαζομένων στο σχέδιο «Καλλικράτης» συνίσταται στα εξής:

- Δεν υπάρχει ακριβής κοστολόγηση των νέων αρμοδιοτήτων που μεταβιβάζονται στους νέους ΟΤΑ.

- Εκατοντάδες εργαζόμενοι στους δήμους υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης, γεγονός που θα έχει συνέπεια να απογυμνωθούν από έμπειρο προσωπικό οι νέοι ΟΤΑ και να είναι δυσχερής αν όχι αδύνατη η εφαρμογή του «Καλλικράτη».

- Οι αναγκαστικές μετατάξεις θα επιβάλουν ριζικές αλλαγές στην προσωπική και οικογενειακή ζωή των υπαλλήλων γιατί θα κληθούν να υπηρετήσουν σε φορείς διανύοντας συχνά μεγάλες αποστάσεις, γεγονός που θα επιφέρει ανατροπές και διαταραχές στην οικογενειακή τους ζωή και καθημερινότητα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com