Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Νέα μέτρα από φέτος ζητά η ΤτΕ

«Ρήξη με το παρελθόν» ζήτησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Παρουσιάζοντας την ετήσια έκθεσή του, συνέστησε να εκπλήξουμε θετικά τις αγορές, αυξάνοντας το στόχο μείωσης του ελλείμματος φέτος κατά 5% του ΑΕΠ, από 4% που έχει θέσει η κυβέρνηση για το 2010.


Αυτό είπε, πρέπει να γίνει με το ταχύτερο περιορισμό της σπατάλης στο δημόσιο και τη συγχώνευση - κατάργηση φορέων και "όχι με νέα αύξηση των φόρων φέτος και τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς είναι ήδη πολύ υψηλοί".

Εκτίμησε, ότι η ύφεση που θα πλήξει την ελληνική οικονομία φέτος πιθανό θα είναι μεγαλύτερη του 2%. Προέβλεψε δε, ανεργία στο 11% του εργατικού δυναμικού.

Για το χρέος, δήλωσε ότι ενδεχομένως να σταθεροποιηθεί στο 130% του ΑΕΠ και αυτό το 2014.

Χαρακτήρισε την κρίση "βαθιά, δομική και πολύπλευρη" ενώ τόνισε ότι επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία.

Αναφερόμενος στις τράπεζες, υπογράμμισε ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, η αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα είναι αναπόφευκτη.

Επίσης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιέσεις που προκαλεί στο τραπεζικό σύστημα η δημοσιονομική κρίση.

Επιπλέον, έδωσε μεγάλη έμφαση στα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας, που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, που όπως είπε, καθρεφτίζονται στο έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου, το οποίο και φέτος αρχίζει πάλι να επιδεινώνεται.

Στην ομιλία του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, έδωσε κατ' επανάληψη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας την ορθότητα μέτρων όπως η ένταξη στο μηχανισμό στήριξης και η λήψη πρόσθετων πρωτοβουλιών μείωσης του ελλείμματος.

Στην έκθεσή του, πρότεινε:

- Αναπροσανατολισμό του παραγωγικού προτύπου με έμφαση σε δυο αλληλένδετα στοιχεία: πρώτον, τις επενδύσεις που αυξάνουν την παραγωγικότητα και, δεύτερον, τον εξαγωγικό προσανατολισμό.

- Ανταγωνιστική λειτουργία των αγορών προϊόντων και εργασίας, ώστε αφενός η εξέλιξη στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος να υποστηρίζει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αφετέρου το κόστος αυτό να μη μεταφέρεται αδικαιολόγητα στις τελικές τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών.

- Βελτίωση του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο ασκείται η επιχειρηματική δραστηριότητα με την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, την εξάλειψη της διαφθοράς και τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της δημόσιας διοίκησης.

- Ταχεία και αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς.

- Προώθηση της καθαρής ή «πράσινης» ανάπτυξης και η αλλαγή του σημερινού προτύπου παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας.

- Αναβάθμιση της παιδείας και η ενθάρρυνση της καινοτομίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com