Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Τη φορολόγηση των τραπεζών των «27» προτείνουν οι Βρυξέλλες

Την επιβολή εισφοράς στις τράπεζες προκειμένου να καλυφθεί το κόστος μελλοντικών κρίσεων που θα ξεσπάσουν στον τραπεζικό κλάδο προωθεί η Κομισιόν σύμφωνα με πρόταση που παρουσίασε σήμερα ο επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ και η οποία θα συζητηθεί στο G20 του Ιουνίου.


Ο αρμόδιος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, παρουσίασε πρόταση υιοθέτησης εισφοράς στις τράπεζες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο τη σύσταση "ταμείου διάσωσης" και τον έλεγχο μελλοντικών κρίσεων. Ουσιαστικά, ο κ. Μπαρνιέ, ζητά ένα δίκτυο εθνικών ταμείων εξυγίανσης τραπεζών το οποίο θα λειτουργεί εναρμονισμένα σε κοινοτικό πλαίσιο. Στόχος, όπως είπε ο κ. Μπαρνιέ, είναι οι τράπεζες να καλύπτουν το κόστος των τραπεζικών κρίσεων και όχι αυτό να μετακυλύεται στους φορολογούμενους. "Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν χρησιμοποιήσει σε τέτοιο βαθμό τα χρήματα των φορολογουμένων για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη διατήρηση της σταθερότητας και την προστασία των καταθέσεων που τώρα πλέον πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου η πρακτική αυτή να μην επαναληφθεί", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για τη χρηματοδότηση των ταμείων, ο κ. Μπαρνιέ δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής και δήλωσε ότι περιμένει προτάσεις. όλα πάντως, δείχνουν ότι η Κομισιόν προσανατολίζεται στην επιβολή τραπεζικής εισφοράς το ύψος της οποίας θα κυμαίνεται ανάλογα με τη χώρα. Τα χρήματα από την εισφορά αυτή, θα καταλήγουν στο ταμείο της κάθε χώρας. Πάντως, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι "το ποσό που θα συγκεντρωθεί δεν θα χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση για να διασωθεί μια τράπεζα που θα κινδυνεύει, αλλά για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος", επισημαίνεται, επίσης, στην ανακοίνωση.

Στο στάδιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να επεκτείνει τον φόρο αυτό και σε άλλους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και δεν σκοπεύει τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν να χρησιμοποιηθούν για την τροφοδοσία των κρατικών προϋπολογισμών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις ιδέες αυτές στους Υπουργούς Οικονομικών και τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των "27", καθώς επίσης και στα μέλη του G20 τον Ιούνιο.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com