Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Ποιοι τελικά μετρούν απώλειες

ΤΕΛΟΣ στα σχέδια των Ελλήνων για την εξασφάλιση μιας αξιοπρεπούς σύνταξης ακόμη και ύστερα από 35 χρόνια σκληρής εργασίας βάζει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.


Οι «τυχεροί» που θα κατορθώσουν να εργαστούν για 35 χρόνια προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν στο 65ο της ηλικίας τους, θα λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη ακόμη και πάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού ενεργοποιείται με διαδικασίες εξπρές και είναι χειρότερος από αυτόν που προέβλεπε το αρχικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.500-2.000 ευρώ. Ουσιαστικά, οι μόνοι που δεν επηρεάζονται είναι όσοι θα συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ περιορίζονται οι συνέπειες για χαμηλοσυνταξιούχους.

Οσοι έχουν ασφαλιστεί πρώτη φορά έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2010, θα πάρουν δύο κομμάτια σύνταξης.

*Το πρώτο κομμάτι θα υπολογιστεί με το σημερινό σύστημα και θα αφορά το χρονικό διάστημα από την ημέρα πρόσληψης του εργαζομένου έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2010. Ο συντελεστής αναπλήρωσης θα είναι ο ίδιος που ισχύει και σήμερα.

*Το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης θα υπολογιστεί για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως το έτος θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (π.χ. 2029 με 35 χρόνια προϋπηρεσίας). Για το 17ο έως και το 35ο έτος θα χρησιμοποιηθούν οι νέοι συντελεστές αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο (βγάζουν συντελεστή αναπλήρωσης 20,33%). Οσοι εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, θα πάρουν μικρότερη σύνταξη, λόγω της αλλαγής του υπολογισμού.

Για όσους θα ασφαλιστούν πρώτη φορά μετά την 1/1/2011, η σύνταξή τους θα υπολογιστεί εξ ολοκλήρου με τη νέα μέθοδο. Σε αυτή την περίπτωση, θα λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές ολόκληρου του εργασιακού βίου.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com