Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Βασικά σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό προβλέπουν τα εξής:




1. Καθιερώνεται ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων με τον υπολογισμό τους, υποχρεωτικά από 1η/1/2011 και για το τμήμα εργασίας από το 2011 και μετά, με τους νέους χαμηλούς συντελεστές που, σε βάθος 40ετίας, θα δίνουν χαμηλότερες συντάξεις (ποσοστό αναπλήρωσης περί το 64% μαζί με τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, έναντι 70% και 80% που είναι σήμερα στα 35 χρόνια ασφάλισης). Ειδικότερα προβλέπεται ότι από 1.1.2015 και εφεξής καθιερώνεται βασική σύνταξη το ύψος της οποίας για το έτος 2010 καθορίζεται στο πόσο των 360 ευρώ τον μήνα. Επίσης καθιερώνεται αναλογική σύνταξη το ποσό της οποίας αναλογεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης από 1.1.2011 και εφεξής κάθε ασφαλισμένου που θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης μετά τη 1.1.2015 σε φορείς κυρίας ασφάλισης ή στο Δημόσιο.

2. Καθιερώνεται το 65ο έτος ως κανονική ηλικία συνταξιοδότησης στον ιδιωτικό τομέα (σταδιακά έως το 2015). Το 60ό έτος ως ελάχιστη ηλικία για την καταβολή σύνταξης με 40 χρόνια ασφάλισης. Επίσης, προβλέπεται αύξηση, για τους ασφαλισμένους από 1/1/83 και μετά της 35ετίας (από τα 58 στα 60) και της 37ετίας (χωρίς όριο σήμερα) στα 40έτη μέχρι το 2015 (αναλυτικά οι αλλαγές στο άρθρο 10 του νομοσχεδίου).

3. Καθιερώνεται η προσαύξηση συντάξεων πέραν των 35 ετών στο δημόσιο. Προβλέπεται ότι ο υπάλληλος με αίτηση του- που υποβάλλεται 6 μήνες πριν από τη συμπλήρωση των 35 ετών πραγματικής και συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας καθώς και του ορίου ηλικίας υποχρεωτικής αποχώρησης μπορεί να ζητήσει να παραμείνει στην υπηρεσία έως 5 επιπλέον έτη και έως τη συμπλήρωση κατ' ανώτατο όριο του 65ου έτους της ηλικίας.

4. Ρυθμίζονται το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης, καθώς και της συνταξιοδότησης επιζώντος συζύγου και θυγατέρων.

5. Για τις επικουρικές συντάξεις θα υπάρξουν αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητά τους έως το τέλος του 2011.

6. Ενιαίος φορέας διαχείρισης των αποθεματικών 29,5 δισ. ευρώ (συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών) χωρίς να θίγονται τα περιουσιακά δικαιώματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

7. Καθορισμός ενιαίων μηχανισμών ελέγχου: της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ (επιθεωρητές εργασίας και των ασφαλιστικών ταμείων).

8. Συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων υγείας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος).

9. Σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (ΚΕΑ).

10. Θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων, που έχουν ασφαλιστεί από το 1993 (η πρόταση είναι να συμπεριλάβει το μέτρο αυτό και τους δημόσιους υπάλληλους).

11. Ενιαίο καθεστώς ασφάλισης συνταξιούχων που εργάζονται σε άλλες θέσεις εργασίας.

12. Κεντρική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και εκσυγχρονισμός του καταλόγου βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

13. Νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες.

14. Ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και συγκρότηση τριών μεγάλων φορέων κοινωνικής ασφάλισης, μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών σε βάθος δεκαετίας.

Ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης

Για την 40ετία ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και το Δημόσιο λογίζονται -πλην του χρόνου πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης- και:

1. Ο χρόνος στρατιωτικής θητείας.

2. Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών.

3. Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες.

4. Ο χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες.

5. Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών και μέχρι 2 έτη.

6. Ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου ανώτερης ή ανωτάτης σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, καθώς και ο χρόνος σπουδών μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας σε μέσες επαγγελματικές σχολές, ο οποίος είναι ίσος με τα κατά τον χρόνο αποφοίτησης επίσημα ακέραια χρόνια σπουδων της οικείας σχολής.

7. Ο χρόνος ανεργίας μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο.

8. Ο προβλεπόμενος από την Εθν. Γενική Συλ. Σύμβαση Εργασίας χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας.

9. Ο χρόνος απεργίας και ο πλασματικός χρόνος του ν. 3655/2008.

10. Όσοι θα αποφασίζουν να εισπράξουν τη σύνταξη πριν από τα 65 έτη θα έχουν ως «ποινή» μείωση 6% ετησίως (-30% στην 5ετία).
 
website counter
friend finderplentyoffish.com