Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Τι άλλαξε σε σχέση με το αρχικό σχέδιο

Σε σχέση με το αρχικό νομοσχέδιο που είχε παρουσιάσει ο Ανδρέας Λοβέρδος, επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης:


*Ο νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης θα ενεργοποιηθεί στην πράξη από την 1η Ιανουαρίου 2011 και όχι από την 1η Ιανουαρίου του 2013 όπως προβλεπόταν αρχικά.

*Η βασική και η αναλογική σύνταξη θα καταβάλλονται σε όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2018.

*Οι συντελεστές αναπλήρωσης δεν θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το ύψος των συντάξιμων αποδοχών. Αυτό σημαίνει ότι οι χαμηλόμισθοι θα μπορούν να προσβλέπουν σε λίγο καλύτερες αποδοχές, ενώ οι υψηλόμισθοι θα δεχτούν μεγάλο πλήγμα.

*Δεν πριμοδοτείται με τον ίδιο τρόπο η ασφάλιση πέραν του 35ου έτους. Ενώ το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε συντελεστές αναπλήρωσης έως και 3% ετησίως για ασφάλιση πέραν του 37ου έτους, τώρα ο συντελεστής αυτός περιορίζεται στο 1,4-1,5%.

*Με τον νέο τρόπο υπολογισμού, οι συντάξιμες αποδοχές (σ.σ.: το ποσό επί του οποίου βγαίνει η σύνταξη) θα υπολογίζονται με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου. Αυτό σημαίνει κατακόρυφη μείωση στο ύψος των συντάξιμων αποδοχών σε σχέση με σήμερα, όπου λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές της καλύτερης διετίας ή πενταετίας. Ο συντελεστής ωρίμανσης, όπως λέγεται, θα προσδιορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας ύστερα από γνωμοδότηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com