Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Η ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Σύστημα ρύθμισης των καθυστερημένων ληξιπρόθεσμων οφειλών με δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, θεσπίζει το νεό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό. Οι οφειλέτες μπορούν πληρώνοντας ένα παράβολο να αιτηθούν την πληρωμή των οφειλών τους έως και σε 36 δόσεις. Ακόμη παρέχονται εκπτώσεις στα πρόσθετα τέλη, σε περίπτωση εφάπαξ ή τμηματικής εξόφλησης.


Για το ΙΚΑ και εφόσον οι οφειλές δεν ξεπερνούν τις 300.000 αρμόδιος φορέας είναι ο διευθυντής των οικείων Περιφερειακών ή τοπικών υποκαταστημάτων ή οι διευθυντές των οικείων ταμείων προκειμένου για περιφερειακά ή τοπικά υποκαταστήματα.

Για τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς είναι ο αρμόδιος διευθυντής του οικείου φορέα ή οι διευθυντές ή προϊστάμενοι των περιφερειακών ή λοιπών τοπικών μονάδων εφόσον το ποσό οφειλής δεν ξεπερνάει τις ογδόντα χιλιάδες ευρώ και ειδικότερα για τις οφειλές των επιχειρήσεων προς τον ΟΓΑ τις διακόσιες χιλιάδες ευρώ.

Οφειλές που ξεπερνούν τα παραπάνω όρια αρμόδιος φορέας είναι η Ειδική Επιτροπή Εσόδων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να αποφασίζουν για την αναστολή αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των οφειλετών καθώς και για την επιβολή ποσοστού παρακράτησης στα χορηγούμενα ή τη λήψη κάθε νόμιμου μέτρου προς είσπραξη και εξασφάλιση των απαιτήσεων.

Η διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο αρμόδιο όργανο το οποίο στη συνέχεια αποφασίζει.

Το παράβολο που πρέπει να κατατεθεί για την εξέταση της αίτησης έχει ως εξής:

Οφειλή Παράβολο
Έως 50.000 50
50-100.000 100
100-150.000 150
150-200.000 200
200-250.000 250
250-300.000 300
300.000 και άνω 400

To παράβολο ορίζεται σε είκοσι ευρώ για αυτοαπασχολούμενους του ΟΓΑ.

Οι αιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και από οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης όπως Ισοζύγιο Αναλυτικού Καθολικού τελευταίου μήνα, Ισολογισμό τελευταίου χρόνου και αντίγραφο φορολογικών δηλώσεων.

Πως καθορίζονται οι δόσεις

Ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται σε τριάντα έξι μηνιαίες με την προϋπόθεση όμως ότι ο οφειλέτης καταβάλλει τις τρέχουσες εισφορές του.

Σημειώνεται πως η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των διακοσίων ευρώ ενώ η διμηνιαία των τετρακοσίων ευρώ. Προκειμένου για οφειλές σε ΟΓΑ και ΤΕΒΕ η μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των εκατό ευρώ και η διμηνιαία των διακοσίων ευρώ.

Εάν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλει την προβλεπόμενη δόση μέχρι και τέσσερις συνεχόμενους μήνες ή για τους οφειλέτες του ΟΓΑ έξι μήνες, μπορεί να συνεχίσει κανονικά την καταβολή από τον επόμενο μήνα.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται μέχρι και τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, με την προϋπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις και οι τρέχουσες εισφορές για οκτώ συνεχόμενους μήνες κάθε φορά.

Εάν ο οφειλέτης απολέσει ολοκληρωτικά το δικαίωμα της τμηματικής εξόφλησης εισφορών σε δόσεις, δύναται να υποβάλει νέα αίτηση για ρύθμιση, μετά από ένα έτος από την έκδοση της προηγούμενης απόφασης ρύθμισης. Το δωδεκάμηνο αρχίζει από τον μήνα καταβολής της πρώτης δόσης.

Eφάπαξ εξόφληση οφειλών

►Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών παρέχεται έκπτωση 40% επί των πρόσθετων τελών.

►Σε περίπτωση τμηματικής εξόφλησης παρέχεται έκπτωση 20% επί των πρόσθετων τελών. Το ποσό μείωσης των πρόσθετων τελών στην περίπτωση τμηματικής καταβολής επιμερίζεται ισόποσα σε όλες τις δόσεις.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com