Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Αρθρα που δεν συμβαδίζουν με το σύνταγμα

Σημαντικές αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο φέρνουν οι παρατηρήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη συνταγματικότητά του.


Αν και οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας (μαζί με τον περιορισμό της αναπλήρωσης των συντάξεων) κρίθηκαν συνταγματικά ανεκτές, παρά το σύντομο χρονικό διάστημα προσαρμογής, υπάρχουν άλλες ρυθμίσεις, που θεωρούνται ευθέως αντισυνταγματικές.

*Η άμεση από 1-1-2011 ένταξη όλων των δημοσιων υπαλλήλων στο ΙΚΑ πρέπει να γίνει με οργανωμένο και μεταβατικό τρόπο. Το Δικαστήριο παρατήρησε ότι υπάρχουν στο σύνταγμα ειδικές ρυθμίσεις για συγκεκριμένες κατηγορίες δημόσιων υπαλλήλων (π.χ. στρατιωτικούς, διπλωμάτες, δικαστές), οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη.

*Η διάταξη που απαλλάσσει το κράτος από κάθε υποχρέωση για τις επικουρικές συντάξεις των ταμείων, μετά την 1-1-2011, κρίθηκε αντίθετη με το άρθρο 25 του συντάγματος.

*Ο υπουργός Εργασίας Α. Λοβέρδος οφείλει να αφαιρέσει τη διάταξη για ολοσχερή διακοπή καταβολής της σύνταξης σε όσους εργάζονται, διότι θίγονται τα δικαιώματά του, στην απολαβή νόμιμων περιουσιακών δικαιωμάτων (καταβεβλημένων εισφορών).

*Η βασική σύνταξη πρέπει να καθορίζεται με νόμο και όχι με υπουργική απόφαση, ενώ απαιτείται ισότιμη αντιμετώπιση όσον αφορά τις χήρες, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com