Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Γ. Παπανδρέου: «Κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου»

Μιλώντας απόψε από το βήμα του Παγκοσμίου Συνεδρίου Κρητών που γίνεται στον Άγιο Νικόλαο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλα τα επίπεδα στην προσπάθεια για διαφάνεια σε όλους τους τομείς. «Σήμερα καλούμαστε, και αυτό κάνει η κυβέρνηση, να κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου» τόνισε ενώ άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, μίλησε για έλλειψη διαφάνειας και ατιμωρησία, που όπως είπε έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας: «Βρεθήκαμε να παλεύουμε κυριολεκτικά για τη σωτηρία μας. Να αμυνόμαστε απέναντι σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, οικονομικά συμφέροντα που στοιχημάτιζαν καθημερινά στην κατάρρευση της χώρας».


Ο κ. Παπανδρέου στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια των δυο χειριστών της Αεροπορίας Στρατού που έπεσαν την ώρα του καθήκοντος. Αναφέρθηκε στην κρίση που περνά ο τόπος, λέγοντας ότι για να βγει η χώρα από αυτήν χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Χαρακτήρισε «διπλά Έλληνες» τους Έλληνες της διασποράς, ενώ εξήρε τις προσπάθειες των αποδήμων Κρητών.

Χαρακτήρισε άδικη για την Ελλάδα την εικόνα που κάποιοι δείχνουν και ανέφερε ότι οι Έλληνες της διασποράς αποτελούν ζωντανό παράδειγμα των δυνατοτήτων του ελληνισμού.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ήρθε η ώρα κάτι να αλλάξει, "να κάνουμε μια επανάσταση".

«Την ονομάζω την επανάσταση του αυτονόητου» τόνισε.

Ο κ. Παπανδρέου περιγράφοντας το «αυτονόητο» μίλησε για την ανάγκη αλλαγών σε όλους τους τομείς. Για την ανάγκη να παταχθεί η διαφθορά σε όλους τους τομείς, το κράτος και οι υπηρεσίες του να λειτουργούν προς όφελος των πολιτών. Να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να πάψει να υπάρχει το αίσθημα της αδικίας και της ατιμωρησίας, ακόμα και πολιτικών. Να υπάρχει καλύτερη δημόσια υγεία και παιδεία, ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα και να εκλείψουν οι πελατειακές σχέσεις. «Εμείς πρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα και να μην μασάμε τα λόγια μας» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσπάθεια να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα επισημαίνοντας ότι και αυτό είναι αυτονόητο. Είπε ότι από το 1971 δεν έχει δοθεί ούτε μια νέα άδεια σε φορτηγά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα να κοστίζουν πολύ, όπως τόνισε, οι μεταφορές και τα προϊόντα μας. Αναφερόμενος στην Κρήτη υποστήριξε ότι αφέθηκε στην τύχη της από την προηγούμενη κυβέρνηση και έδωσε ως παράδειγμα τον βόρειο οδικό άξονα του νησιού. Τόνισε την ανάγκη να καταρτισθεί ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο ώστε η Κρήτη να γίνει πρότυπη περιφέρεια.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διασύνδεσης των Πανεπιστημίων της Κρήτης με την παραγωγή, στην ανάγκη διεθνοποίησης των Πανεπιστημίων αλλά και στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου για τον τουρισμό. «Να πάρει η Κρήτη ένα δίπλωμα αριστείας και συνεργασίας για τον τουρισμό» όπως είπε και ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφθεί εκ νέου το νησί με κλιμάκιο υπουργών, προκειμένου ανά νομό να εξειδικευθούν οι δράσεις που θα αναληφθούν και επανέλαβε την δέσμευση για την σύσταση εταιρείας "Κρήτη ΑΕ" που θα στηριχθεί στην γνώση στελεχών της Εγνατίας ΑΕ.

Μιλώντας για την ενεργειακή πολιτική στην Κρήτη τόνισε ότι «στρατηγική μας πολιτική είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες» και ανακοίνωσε ότι εξετάζει το θέμα της ενεργειακής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνει η Κρήτη ενεργειακός κόμβος» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπανδρέου εξήρε τις προσπάθειες που κάνουν οι απόδημοι Έλληνες και ζήτησε την στήριξη τους στην προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση. Τους ζήτησε να γίνουν πρεσβευτές του μηνύματος ότι η Ελλάδα μπορεί και τους κάλεσε να επενδύσουν στην Ελλάδα, να συμμετέχουν όπως είπε «στην κοσμογονία των αλλαγών που γίνονται». Να στείλουν το μήνυμα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «ότι η Ελλάδα μπορεί, ότι η Ελλάδα αλλάζει».

Toν πρωθυπουργό καλωσόρισε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου Νίκος Σκουλάς. «Η παρουσία του πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία για μας τους Κρήτες», επεσήμανε στο σύντομο χαιρετισμό του.

Eξω από το ξενοδοχείο όπου γινόταν οι εργασίες του συνεδρίου είχε συγκεντρωθεί πριν την έναρξη των εργασιών μικρή ομάδα κατοίκων από τη Σητεία και το Μακρύ Γιαλό, που διαμαρτύρονται για τον«Καλλικράτη».

Το παγκόσμιο συνέδριο Κρητών πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο νομό Λασιθίου και το συνδιοργανώνουν το παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών και η Νομαρχία.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com