Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Οι λεπτομέρειες του νέου αναπτυξιακού νόμου

Τα κριτήρια αξιολόγησης των επενδύσεων που θα υπάγονται στον νέο αναπτυξιακό νόμο τις μορφές ενίσχυσης και τον τρόπο καταβολής τους έδωσε στη δημοσιότητα η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.



Όπως αναφέρει η υπουργός η αξιολόγηση θα γίνεται σε τρία στάδια:

1)κατά 50% επί του συνόλου της βαθμολογίας με βάση το πόσο συμβάλλει η επένδυση στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ποιότητας και της εξωστρέφειας,

2)κατά 30% με βάση το κατά πόσο ενσωματώνει δράσεις που σχετίζονται με την πράσινη επιχειρηματικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος,

3)κατά 20% με βάση το κατά πόσο η προτεινόμενη επένδυση ενισχύει την απασχόληση

Ποιες θα είναι οι μορφές ενίσχυσης

Οι μορφές ενίσχυσης, στο μεγαλύτερο μέρος του θα αφορούν φορολογικά κίνητρα καθώς προτείνεται η απαλλαγή φόρου από το σύνολο των πραγματοποιούμενων κερδών μέχρι τη συμπλήρωση του ποσού της ενίσχυσης που θα λάμβανε η επένδυση αν εντασσόταν στο καθεστώς της απλής επιχορήγησης.

Άλλες μορφές ενίσχυσης θα περιλαμβάνουν την επιχορήγηση κεφαλαίου, την επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης, την επιχορήγηση χρεωλυσίου μακροπρόθεσμου δανείου και την επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης.

Η καταβολή των ενισχύσεων πραγματοποιείται σε τέσσερις φάσεις:

α) προκαταβολή μέχρι 25% με την υπαγωγή του επενδυτικού σχεδίου,

β) καταβολή μέχρι 25% επιπλέον με την ολοκλήρωση του 50% της συνολικής επένδυσης

, γ) καταβολή επιπλέον 40% (και ότι δεν έχει εισπραχθεί κατά τις πρώτες δύο φάσεις) μετά τον έλεγχο ολοκλήρωσης του έργου, και

δ ) το υπόλοιπο 10% καταβάλλεται μετά το πέρας της τριετίας από την ολοκλήρωση της επένδυσης και εφόσον έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα.

Ποιοί μπορούν να υποβάλλουν πρόταση

Δυνατότητα υποβολής προτάσεων έχουν όλοι σχεδόν οι κλάδοι, με εξαίρεση δραστηριότητες που απαγορεύονται από την κοινοτική νομοθεσία. Επιπλέον, προβλέπεται η υποβολή επενδυτικών σχεδίων με ειδικά καθεστώτα για

α) επιχειρηματικά σχέδια διάσωσης και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων,

β) έκτακτες και στοχευμένες περιφερειακές και τομεακές ενισχύσεις

γ) ενισχύσεις προς νεοϊδρυθείσες πολύ μικρές και μικρές καινοτόμες και υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις καθώς και ενισχύσεις για καινοτόμο διεργασία και οργανωτική καινοτομία στον τομέα των υπηρεσιών,

δ) ειδικές ρυθμίσεις για επενδυτικά σχέδια σε Ζώνες Καινοτομίας, Επιχειρηματικά και Τεχνολογικά Πάρκα και

ε) ειδικές ρυθμίσεις για μεγάλες επενδύσεις.

Σημειώνεται πως το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό του επενδυτικού σχεδίου είναι 200.000 ευρώ.

Ύψος των ενισχύσεων

Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και τον Νομό στον οποίο υλοποιείται.

Για τον καθορισμό των ποσοστών ενίσχυσης χρησιμοποιείται ως βάση το κατά κεφαλή ΑΕΠ κάθε νομού σε σχέση με το αντίστοιχο της χώρας ενώ η επικράτεια χωρίζεται σε τρείς Ζώνες κινήτρων.

Οι νομοί οι οποίοι έχουν κατά κεφαλή ΑΕΠ πολύ υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο ενισχύονται με ποσοστά 15%, 20% και 25% για Μεγάλες, Μεσαίες και Μικρές - Πολύ Μικρές επιχειρήσεις αντίστοιχα.

Οι νομοί με κατά κεφαλή ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 70% του μέσου όρου της χώρας, ενισχύονται με ποσοστά 30%, 35% και 40% αντίστοιχα.

Τέλος, οι νομοί με κατά κεφαλή ΑΕΠ μικρότερο από το 70% του μέσου όρου της χώρας, τα νησιά του Αιγαίου και Ιονίου πελάγους, οι νησιωτικές περιοχές που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και οι παραμεθόριοι Νομοί της χώρας, ενισχύονται με ποσοστά 40%, 45% και 50% αντίστοιχα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com