Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Δεν βλέπει πρόβλημα εγκεφαλίτιδας στη Θεσσαλονίκη η Μ. Ξενογιαννακοπούλου

Μόνο μία φιάλη αίματος, από τις 2.000 που δεσμεύτηκαν, βρέθηκε θετική στον ιό του Δυτικού Νείλου, ανακοίνωσε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου.



Όπως είπε, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και στις 2.000 φιάλες. Πλέον, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ γίνεται έλεγχος ρουτίνας στις νέες φιάλες που στέλνουν τα τμήματα αιμοδοσίας των νοσοκομείων.

Παρ’ όλα αυτά, η απαγόρευση αιμοληψιών θα συνεχίσει να ισχύει μέχρι νεωτέρας για τους νομούς Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς και Πιερίας. Εξαιρείται ο νομός Λάρισας, όπου εντοπίστηκε μόνο ένα κρούσμα από τον ιό.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν επιπλέον 250.000 ευρώ, πέραν των 300.000 ευρώ που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, για τη συνέχιση των ψεκασμών, ενώ ακόμη 100.000 ευρώ θα διατεθούν από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) για στοχευμένους επίγειους ψεκασμούς, όπου κριθεί απαραίτητο.

Το πρόγραμμα ακμαιοκτονιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Η Μ. Ξενογιαννακοπούλου πρόσθεσε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας, προβλέπονται μέτρα εκσυγχρονισμού των υποδομών του νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων Θεσσαλονίκης, που βρέθηκε με επιτυχία στη πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Όπως ανακοινώθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επιστήμονες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Λοιμώξεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκονται στην Ελλάδα και παρακολουθούν την προσπάθεια καταπολέμησης του ιού, καθώς είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται μέτρα σε χώρα της ΕΕ, ενώ η νόσος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στο μεταξύ, στα 114 αυξήθηκαν τα κρούσματα του ιού του Δ.Νείλου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η δημοκρατική Κίνηση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, με ανακοίνωσή της, αμφισβητεί τα όσα υποστήριξε η Μ. Ξενογιαννακοπούλου περί άμεσης κινητοποίησης του μηχανισμού του υπουργείου Υγείας και, μεταξύ άλλων, θέτει θέμα καθυστέρησης στη προμήθεια των αντιδραστηρίων για το μοριακό έλεγχο του δεσμευμένου αίματος.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com