Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Τι αλλάζει σε περαίωση

Με μειωμένα τα ελάχιστα ποσά φόρου για την περαίωση, με εξαίρεση αυτά που θα κληθούν να πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου από το υπουργείο Οικονομικών. Στο νομοσχέδιο προβλέπονται αλλαγές και στον υπολογισμό του φόρου ενώ περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα τέλη κυκλοφορίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής.




Στη ρύθμιση της περαίωσης εξακολουθούν να εξαιρούνται οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ ενώ σχετικά με τις χρήσεις που έχουν υπαχθεί στην αυτοπεραίωση, μπορούν να περαιώσουν μόνο οι χρήσεις 2008 και 2009 καθώς και όσες έχουν επιλεχθεί στο δείγμα και δεν έχει ξεκινήσει έλεγχος ακόμη.

Ενδεικτικό είναι πως δεν αναφέρεται πότε ολοκληρώνεται η προθεσμία υποβολής αίτησης και πληρωμής της προκαταβολής καθώς ορίζεται ως η τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από εκείνον εντός του οποίου το Εκκαθαριστικό Σημείωμα έγινε αποδεκτό. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι τελική ημερομηνία ήταν η 12η Νοεμβρίου. Προβλέπεται και τιμωρία 10% για τις χρήσεις στις οποίες δεν έχει υποβληθεί εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ενώ ρυθμίζεται και η περαίωση υποθέσεων ΦΠΑ.

Τα κατώτερα ποσά μειώθηκαν σε 300 από 400 ευρώ για βιβλία πρώτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. σε 500 ευρώ για επιτηδευματία που τήρησε βιβλία δεύτερης κατηγορίας σε 700 ευρώ για βιβλία Γ' κατηγορίας. Αξίζει να σημειωθεί πως ελεύθεροι επαγγελματίες με βιβλία Β'΄και Γ' κατηγορίας αντίστοιχα θα έχουν ως ελάχιστα ποσά 700 και 1000 ευρώ αντίστοιχα.

Επίσης το ποσό της προκαταβολής μειώνεται στο 20% του ποσού της συνολικής οφειλής (αντί για 25%), οι δόσεις από 12 αυξάνονται σε 24.Τέλος ο συντελεστής προσαύξησης θα διαμορφώνεται μέχρι το 1,3% για εισοδήματα άνω των 6 εκατ ευρώ καθώς δεν επιβάλλεται 1,35% για τα υψηλότερα από 9 εκατ. ευρώ εισοδήματα όπως είχε αρχικά οριστεί.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com