Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ν. Ρουμπινί: Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα

Μπορεί η φράση «αναδιάρθρωση χρέους» να αποτελεί κόκκινο πανί για στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε., τα οποία διαψεύδουν το ενδεχόμενο σε κάθε τους δήλωση, ωστόσο ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί επιμένει ότι στο μέλλον κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο. «Αν δεν θέλετε να την πείτε πτώχευση, πείτε την αναδιάρθρωση υπό πίεση, αλλά είναι βέβαιο ότι θα συμβεί», υποστηρίζει σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή».


Μέχρι σήμερα, η αναδιάρθρωση δεν έχει γίνει, για να μην πληγεί το ευρώ και να μπορέσουν οι άλλες χώρες να βάλουν σε τάξη τα δημοσιονομικά τους χωρίς να επηρεαστούν από την Ελλάδα, εξηγεί. Όταν αυτό συμβεί, η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους η οποία έχει μετατεθεί χρονικά για την ώρα.

Σε ερώτηση για το εάν η άποψη του για την Ελλάδα παραμένει το ίδιο αρνητική με λίγους μήνες νωρίτερα, σχολιάζει πως τα μέτρα επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση και το ΑΕΠ και ακόμη αν η χώρα λάβει όλα τα μέτρα, το καλύτερο σενάριο υποστηρίζει σταθεροποίηση του χρέους στο 148% του ΑΕΠ, κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως μη βιώσιμο και που χρίζει αναδιάρθρωσης.

Κάνει λόγο για μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση "εκτός δικαστηρίου" ανταλλάσσοντας το παλιό χρέος με νέο. Έτσι τονίζει, μπορεί να επιτευχθεί "κούρεμα" με την επιμήκυνση της αποπληρωμής. Το ίδιο, προσθέτει, θα συμβεί και με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Επίσης, σχολιάζει ως "μη ρεαλιστικές" τις δηλώσεις για επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός 18μήνου.

Όσον αφορά στο σενάριο εξόδου από την Ευρωζώνη, αναφέρει ότι είναι λίγο παγίδα καθώς κάτι τέτοιο θα έβγαζε την χώρα από την Ευρωπαική Ένωση. Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα κριθεί να εξετάσει αυτήν την εναλλακτική, στα επίομενα πέντε χρόνια, εάν η ανταγωνιστικότητα της χώρας δεν έχει βελτιωθεί.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com